Predstavljanje knjige „Ženidba princa“ Borisava Trajkovića u somborskoj biblioteci

253

SOMBOR - Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki" u Somboru organizuje predstavljanje knjige Borisava Trajkovića "Ženidba princa" u petak, 6. decembra 2019. godine, u 18:00 časova, u sali Dečjeg odeljenja.

O zbirci pesama za decu „Ženidba princa“, koja je objavljena ove godine u izdanju Gradske biblioteke, govoriće prof. dr Tihomir Petrović, David Kecman Dako i autor, a domaćin večeri je Nataša Turkić.

U programu učestvuju:

Stribor Perić i Milica Bulović Selihar, članovi dramske sekcije SEC-a i učenici Muzičke škole „Petar Konjović“:

  • Sara Stanimirović, harmonika, klasa Milica Malidžan
  • Marko Brdar, harmonika, klasa Milica Malidžan
  • Nemanja Vukičević, harmonika, klasa Nikola Malidžan
  • Trio: Nikolina Manić, Irina Nikolić, Dušan Nenadić (glas i gitara), klase Ana Nenadić i Aleksandra Spasojević,
  • Simona Mašić, violina, klasa Jovana Marković,
  • Stefan Ivetić, violina, klasa Jovana Marković

Izvod iz recenzije:

„…I književna umetnost ovog autora ogleda se u konkretnoj realnoj realizaciji jezika, u iskazu skrojenom po meri malog adresata, jasnom, slikovitom i zvučnom. Jezičke jedinice skladne, značenjski celovite, lako prihvatljive, preporučuju autora Ženidbe princa kao dečjeg umetnika zavidnog umeća…“

Tihomir Petrović

Borisav Trajković je rođen 1938. godine u selu Buvcu, opšina Lebane. Magistar je poljoprivrednih nauka za oblast genetike. Književnim radom se intenzivno bavi od 1990. godine, piše pesme za decu, haiku poeziju, aforizme i epigrame.

Objаvio je dve knjige haiku poezije i to „Oglednu se svod“, (Kulturni centar Odžaci, 2000) i „Ptice smrtonosnice“, (Biblioteka „Karlo Bjelicki“ Sombor, 2014), zatim knjigu poezije za decu „Kako da stigneš sreću“ („Srpska knjiga“ Ruma, 2005). Haiku pesme objavljuje u Maslačku, Lotosu, Rukovetima, Školjki, Irisu i raznim zbornicima festivala. Aforizme i epigrame je objavljivao u Ježu, Šipku, Čičku i zbornicima festivala satire.

Dobitnik je treće nagrade za dečju pesmu („Bulka“ Crvenka, 2010), tri prve nagrade za haiku poeziju – cikluse (Odžaci, 2004, 2012. i 2019) i tri treća za Senryu i haiku („Lotos“ Kraljevo, 2000. i Ivanić Grad, Hrvatska 2013. i 2014), zatim za aforizme i epigrame, prve nagrade (Biblioteka „Branko Radičević“ Žitište, 2013) i tri treće (KUD Mrkonjić Grad, 2014. i 2015. i Književni klub „Dušan Matić“ Ćuprija, 2013).

Ima neobjavljene: zbirku pesama za decu, zbirku haiku poezije, četiri knjige aforizama i knjigu epigrama.

Uvršten je u Antologiju pesnika za decu „S one strane duge“ Pere Zupca („Srpska knjiga“ Ruma, 2006) i Istoriju srpske književnosti za decu prof. dr Tihomira Petrovića, (Novi Sad, 2008). Piše i objavljuje palindrome.

Živi u Somboru.