Usluge JKP „Prečistač Vrbas – Kula“ naplaćivaće se kroz račun za vodu

2324

VRBAS / KULA - Predstavnici opština Vrbas i Kula, komunalnih preduzeća iz ova dva grada, Ministarstva zaštite životne sredine i tima za finansijsko unapređenje performansi i indikatora budućeg operatera JKP "Prečistač Vrbas - Kula" sastali su se u ponedeljak na radionici posvećenoj uspostavljanju sistema održivosti u radu Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda.

Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu / Foto: Naše Mesto

Prisutni su na radionici razgovarali o mogućnostima funkcionisanja postrojenja, njegovom značaju i potrebi da svojim radom obezbedi samoodrživost i funkcionalnost, kako bi se efikasnije pristupilo očuvanju životne sredine i sprečavanju zagađenja.

Prema rečima Sanje Vemić, FOPIP koordinatora na uspostavljanju održivog upravljanja Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda, reč je o prvom regionalnom preduzeću u Srbiji, zbog čega zakonska regulativa nije do kraja obradila tu oblast. Zbog toga je, kako kaže, neophodno pronađi rešenje kako da JKP „Prečistač Vrbas – Kula“ na održiv način upravlja sistemom i kako da se obezbede sredstva za finansiranje rada.

Jedna od tema na radionici bila je i cena usluge, kako će se naplaćivati i na koji način će biti uspostavljeni odnosi sa drugim javnim preduzećima i korisnicima Centralnog postrojenja.

„Potrebno je napraviti institucionalni sporazum između svih učesnika u ovom procesu, a posebno je važno, na čemu snažno insistira Evropska unija kao finansijer projekta izgradnje, da ceo sistem i nova usluga budu jasno predočeni građanima, jer će usluga morati da se plati i biće u budućnosti deo računa za vodu“, kaže Vemićeva.

Radionici su prisustvovali predsednici opština Vrbas i Kula Milan Glušac i Damjan Miljanić, v.d. direktora JKP „Prečistač Vrbas Kula“ Ranko Mitrović, direktori JKP „Komunalac“ Vrbas i JKP „Komunalac“ Kula Siniša Adamović i Marko Pešić i drugi.