Ušao u istoriju: Milorad Mažić proglašen za najboljeg sudiju u Kini

2006

VRBAS - Najbolji srpski fudbalski sudija Milorad Mažić dobio je veliko priznanje u svojoj prvoj sezoni u Kini, postavši najbolji sudija kineskog fudbalskog šampionata.

Milorad Mažić / Foto: Svetlana Beketova, Wikimedia Commons

Četrdesetšestogodišnji Vrbašanin je prvi stranac koji je zaslužio ovakvo priznanje, ispred Engleza Marka Klatenburga, koji je došao iz Premijer lige. On je ujedno i prvi fudbalski sudija u istoriji koji je poneo titulu najboljeg u dve države.

Srpskog sudiju su u sam vrh kineskog šampionata promovisale ubedljivo najbolje ocene posmatrača, samo tri odluke uz pomoć VAR sistema, najmanji broj dosuđenih prekršaja, uz prosečno najzapaženije pretrčanu razdaljinu po utakmici.

Mažić je ove sezone nastupio u 30 mečeva u kineskom šampionatu, deleći pravdu na tri utakmice u kupu, dve u drugoj ligi i jednoj u baražu. On je za medije rekao da je dolaskom u Kinu u martu sebi postavio cilj da bude najbolji i trudio se da posao uradi najbolje što je mogao, ističući da mu je drago što je kineski savez imenovao njega ispred dvojice domaćih arbitara.

„Nosio sam u sebi samosvest da u Kini predstavljam i Srbiju. Zato mi je drago što se na kraju sezone, u Šangaju, zavijorila i naša zastava, pored izraelske i brazilske, u čast golgetera Zahavija i najboljeg fudbalera Super lige Kine, Paulinja“, kaže Mažić.

Tokom svoje karijere Milorad Mažić je sudio u Ligi šampiona, Ligi Evrope, na evropskim i svetskim prvenstvima, a kruna karijere bila mu je finale Lige šampiona 2018. godine između Real Madrida i Liverpula.

Pogledajte video sa dodele priznanja: