(FOTO) Učenici škole „Petro Kuzmjak“ saznali više o cirkularnoj ekonomiji na radionici FTN

464

RUSKI KRSTUR - U okviru projekta "Cirkularna ekonomija u mojoj opštini - CIRCLE", 9. decembra je održano predavanje i radionica na temu cirkularne ekonomije u Srednjoj školi "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu.

Foto: FTN

Projekat „CIRCLE“ sprovode članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Pored srednjih škola iz Vrbasa i Ruskog Krstura, u projektu „CIRCLE“ učestvuje i osam drugih srednjih škola škola iz Srbije (Sombor, Subotica, Novi Sad, Vršac, Bečej, Beograd, Šabac, Loznica).

Foto: FTN

Održana radionica „CIRCLE“ je osmišljena da informiše i edukuje srednjoškolsku populaciju o aktuelnoj temi cirkularne ekonomije i važnosti ovog koncepta u aktivnostima upravljanja komunalnim otpadom. Radionica „CIRCLE“ je deo ciklusa radionica koje realizuje Departman poslednje dve godine: tema prve godine bila je reciklaža i ambalaža, dok su druge godine srednnoškolci saznali više o otpadu kao energentu.

Foto: FTN

U sklopu radionice učenicima su izloženi osnovni koncepti cirkularne ekonomije i problematike upravljanja otpadom. Navedene aktivnosti su imale za cilj da učenicima pruže jasnu sliku o najaktuelnijim politikama za zaštitu životne sredine, kako na lokalnom, tako i na državnom i evropskom nivou. U drugom delu radionice, učenici su dobili praktičan zadatak na kojem će zajednički raditi u narednom periodu. Rezultate svog rada će predstaviti u februaru 2020. godine u Novom Sadu, na Fakultetu tehničkih nauka, gde će kao i prethodne dve godine biti organizovane dvodnevne aktivnosti za sve predstavnike škola učesnica na projektu.

Foto: FTN
Foto: FTN