Kuljaninu Daliboru Žariću nagrada Udruženja novinara Srbije

1041

KULA - Udruženje novinara Srbije (UNS) dodelilo je u subotu, 21. decembra novinarske nagrade za 2019. godinu novinarima koji su svojim radom obeležili 2019. godinu.

Nagradu „Laza Kostić“ za reportažu dobio je Kuljanin, novinar Radio-televizije Srbije Dalibor Žarić za televizijsku reportažu pod nazivom „Filip Filipović, zadnja pošta Kuršumlija“ koja je emitovana u Oko magazinu.

Žarić u reportaži, navodi se u predlogu za nagradu, „upoznaje nas sa Srbijom kakvu ne poznajemo“, koja se ne vidi „iz kruga dvojke“, a koja je „izvan svih naših podela, daleko od svih trvenja“. „I ne samo da odlazi, Žarić se u te krajeve vraća“, stoji u predlogu.

Nagradu za životno delo dobila je fotograf Goranka Matić, nagradu za uređivanje „Dimitrije Davidović“ dobio je glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio-televizije Vojvodine Atila Marton, a nagradu „Bogdan Tirnanić“ za komentar/kolumnu urednik ekonomske rubrike lista „Danas“ Aleksandar Milošević. Dobitnik nagrade „Laza Kostić“ u kategoriji vest i izveštaj je novinar nedeljnika NIN Vuk Z. Cvijić za informaciju koja je „obeležila ovu godinu“ da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Krušika uhapšen. Specijalna nagrada za publicistiku „Žika M. Jovanović“ pripala je Slobodanu Giši Bogunoviću za delo „Ljudi Politike – Leksikon saradnika (1904/1941)“. Dobitnici specijalnih priznanja UNS-a su dopisnik „Večernjih novosti“ iz Pariza Goran Čvorović, ekipa Sputnjika i novinar televizije N1 Adam Santovac.

Članovi žirija bili su Vladimir Radomirović, Eržika Pap Reljin, Budimir Ničić, Slađana Zarić, Nemanja Pančić, Marko Subotić, Dragana Pejović, Živojin Rakočević i Dragoslav Gogić. Zbog zdravstvenih razloga član žirija Dragoljub Žarković nije učestvovao u radu.