(VIDEO) LAG Srce Bačke najavio izradu Lokalne strategije ruralnog razvoja

1065

KULA - U prostorijama Lokalne akcione grupe "Srce Bačke" u Kuli 23. decembra je upriličen novogodišnji koktel povodom uspešnog okončanja 2019. godine i otpočinjanja izrade Lokalne strategije ruralnog razvoja.

Foto: B. Grbić

Događaju su prisustvovali Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula i Jelena Antić ispred opštine Vrbas, kao i gosti iz Sombora, Antonio Ratković, zamenik gradonačelnika Sombora, Slađana Radin, član UO LAG „Panonski fijaker“ Sombor, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i članovi Lokalne akcione grupe.

Prisutne je ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozdravila gospođa Ljiljana Simić, samostalni savetnik u Sektoru za ruralni razvoj ministarstva koja je prisutnima predstavila LEADER program i mere IPARD-a. Gospođa Simić je između ostalog istakla veoma dobru saradnju koju LAG „Srce Bačke“ ima sa resornim ministarstvom i pohvalila dosadašnji rad ove organizacije. LAG „Srce Bačke“ je među prvima potpisao ugovor o finansiranju izrade Lokalne strategije ruralnog razvoja i među prvima je krenuo u izradu ovog značajnog dokumenta, navela je Simić.

Bojan Kovač ispred LAG Srce Bačke / Foto: N. Janjanin

Menadžer Bojan Kovač se ispred Lokalne akcione grupe zahvalio članovima i gostima koji su se odazvali pozivu i najavio opsežne aktivnosti na izradi Strategije. U planu je obilazak svih naseljenih mesta opština Kula i Vrbas i upoznavanje građanstva sa potrebom uključivanja u javnu raspravu oko izrade LSRR. Kovač se osvrnuo i na godinu na izmaku u kojoj je LAG samostalno realizovao tri projekta vrednosti 2,52 miliona dinara i učestvovao u više projekata kao partnerska organizacija.

Članovi LAG-a učestvovali su na 19 domaćih i mađunarodnih manifestacija, skupova, konferencija, treninga i seminara i uspešno predstavljali ovu organizaciju u zemlji i inostranstvu. Posebno je značajno pojavljivanje članova LAG-a na 86. Međunarodnom sajmu poljoprvrede u Novom Sadu i Ravangrad Wine Festu u Somboru i učestvovanje predstavnika ove grupe na trećem Forumu o politikama ruralnog razvoja Jugoistočne Evrope (3RD Rural Development Policy Forum of South Eastern Europe) i Treningu LEADER trenera (Training of TRAINERS).

Foto: N. Janjanin

Uspostavljeni su kontakti i saradnja sa Lokalnim akcionim grupama i sličnim organizacijama iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Bugarske kao i saradnja sa mnogim organizacijama u zemlji.

U najavi je rad i saradnja na više domaćih i međunarodnih projekata kao i nastavak usluga podrške civilnom sektoru iz oblasti delovanja. Ovo je po svemu sudeći jedna veoma uspešna godina za organizaciju koja postoji od 2017. „Nadamo se da će naredna godina biti još bolja i još uspešnija“, zaključio je Kovač.