Vrbas dobija spomenik Srpskim guslama

956

VRBAS - Na platou ispred Hrama Vaznesenja Hristovog u Vrbasu u petak, 27. decembra, svečano će biti otkriven spomenik Srpskim guslama, rad vajara Ljubisava M. Srdanovića.

Ovo je ujedno i prvi spomenik takve vrste u Srbiji i izrađen je kao figura guslara koji peva uz narodni instrument. Program počinje u 13:00 časova, a otvaranje spomenika pratiće i beseda akademika Matije Bećkovića, prenosi vrbaski opštinski sajt.

Pevanje uz gusle, deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Odluku o upisu guslanja doneo je 29. novembra Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na predlog opštine Vrbas, Guslarskog društva “Vuk Mandušić” iz Vrbasa i Saveza guslara Srbije.

Istog dana od 18:00 časova u bioskopu Jugoslavija održaće se guslarsko veče. U programu učestvuju Miljan Vujović, Radoman Jelovac, Vladimir Vuksanović, Đorđe Pavlović, Miloš Popović i Nebojša Ibrahimović. Gosti večeri biće Milomir Miljanić, Ranko Minić, Miljan Golubović, Rade Radović, epski pesnik Slavko Perošević, frulaš Željko Martinović, a voditelj Momo Milatović.