Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Zmajevu, Ravnom Selu i Bačkom Dobrom Polju

481

ZMAJEVO / RAVNO SELO / BAČKO DOBRO POLJE - Crveni krst Vrbas realizovaće u petak, 27. decembra akciju dobrovoljnog davanja krvi u tri naseljena mesta vrbaske opštine.

Foto: M. V.

Stanovnici Zmajeva krv će moći da daju u prostorijama Mesne zajednice od 08:00 do 09:00 sati, akcija će se u Ravnom Selu sprovoditi od 09:30 do 10:30 u Osnovnoj školi „Branko Radičević“, dok će žitelji Bačkog Dobrog Polja u akciji moći da učestvuju u ambulanti Doma zdravlja od 11:00 do 12:00 časova.

Krv možete da date ukoliko ste starosti od 18 do 65 godina i lekarskim pregledom i proverom krvne slike se utvrdi da ovom akcijom ne možete da ugrozite ni sebe ni osobu koja će primiti krv.

Kod potencijalnog davaoca krvi nalaz pluća i srca mora da bude uredan, ždrelo mora da bude bez upale, a limfne žlezde vrata i paziga, jetra i slezina ne smeju da budu uvećane.

Interval davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene.

Ceo postupak traje oko 30 minuta i podrazumeva popunjavanje upitnika, registraciju, određivanje nivoa hemoglobina, lekarski pregled i davanje krvi iz vene, posle čega davalac bude poslužen obrokom.