Da li će holandski „Špar“ otvoriti prodavnicu u Kuli?

3918

KULA - Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, "Špar", jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Evropi, stiže u Srbiju. Za građane Kule, ovo je još značajnija vest zato što postoji mogućnost da jedna od "Špar" prodavnica bude izgrađena u centru Kule, prekoputa autobuske stanice.

Foto: pixabay.com

Naime, kako prenose nacionalni mediji, u toku su završni pregovori između holandskog „Špara“ i beogradskog trgovinskog lanca „Aman“, a navodi se da bi kupoprodajni ugovor trebalo da bude potpisan odmah nakon novogodišnjih praznika.

Za građane Kule ovo je posebno interesantna informacija zato što je pred kraj 2018. godine „Aman“ najavio izgradnju svog prvog prodajnog objekta u Kuli. Tog 20. decembra 2018. godine, predstavnike kompanije “Aman” dočekao je predsednik Privremenog organa opštine KulaVelibor Milojičić koji je izjavio da će se tržni centar graditi na lokaciji pored picerije “Citadella”, preko puta autobuske stanice u Kuli.

Kako je tada najavljeno, gradnja objekta bi trebalo da počne u martu 2019. godine, a planirana ukupna površina tržnog centra iznosi 2.300 kvadratnih metara. Milojičić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što će Kula dobiti još jedan ozbiljan trgovinski centar gde će, kako kaže, naši sugrađani moći da nađu posao.

Posle prve posete Petrovića i dogovora, nije se puno toga napravilo. U junu mesecu, redakcija našeg portala upitala je „Aman“ kompaniju zašto nisu počeli najavljeni radovi. “Kompanija Aman je imala neočekivanih poteškoća sa dobijanjem uslova i saglasnosti oko pristupa i saobraćajnica. Zbog toga nismo mogli da nastavimo sa daljom procedurom dobijanja lokacijskih uslova, a zatim i same građevinske dozvole. Duboko smo zašli u proceduru, te se nadam da ćemo u najskorije vreme da otkočimo taj deo, te da nastavimo dalje, kako smo obećali”odgovorio nam je Petrović.

Na zvaničnom sajtu kompanije „Aman“ i dalje postoji informacija da su vlasnici parcele u centru Kule, tako da ukoliko „Špar“ zaista kupi „Aman“, parcela će dobiti novog vlasnika i mogućnost da umesto prodavnice „Aman“, Kula dobije „Špar“.

Međutim, početkom meseca kada su se pojavile prve informacije o ovoj akviziciji, generalni direktor „Amana“ Nemanja Petrović je rekao da kompanije nije na prodaju. On je dodao da je preko medija saznao da ih je kupio „Špar“, što nije tačno i što se može proveriti i u Komisiji za zaštitu konkurencije, „jer bi za prodaju kompanije morala da se dobije saglasnost antimonopolske kompanije“.

Da li je ovde reč o pogrešno protumačenim informacijama ili poslovnom potezu koji će se završiti prodajom „Amana“, ostaje nam da vidimo u periodu koji je pred nama.