(VIDEO) (FOTO) U Vrbasu svečano otkriven Spomenik srpskim guslama

3258

VRBAS - Na platou ispred Hrama Vaznesenja Hristovog u centru Vrbasa, 27. decembra je svečano otkriven Spomenik srpskim guslama koji je izradio vajar Ljubisav M. Srdanović.

Spomenik srpskim guslama u Vrbasu / Foto: M. Vukićević

Spomenik su otkrili predsednik opštine Vrbas Milan Glušac i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić.

Glušac se zahvalio svima koji su pomogli u podizanju Spomenika srpskim guslama, rekavši da on predstavlja vezu između naših predaka i potomaka, naše sadašnjosti, prošlosti i budućnosti.

Vajar Ljubisav Srdanović istakao je da mu je inspiracija za izradu spomenika bio Vuk Mandušić, lik iz Gorskog vijenca, za koga kaže da je sinteza čitavog srpstva.

„Na ovom spomeniku je lik onog što je kadar „stići i uteći i na strašnu mjestu postajati“, onog što „zbori i tvori“, onog što peva o junacima, a i sam je junak“, rekao je vajar Srdanović, dodajući da su gusle, uz crkve i manastire, bile luča, pismo i vodilja ka slobodi i da nema dileme da li takav instrument i pevanje uz njega zaslužuju spomenik.

Miljan Vujović, narodni guslar i predsednik Kulturno-umetničkog društva guslara „Vuk Mandušić“ iz Vrbasa, kaže da ovaj spomenik nije slučajno podignut u našem gradu jer je Vrbas jedini u svetu proglašen gradom gusala još davne 2004. godine.

„Pre par godina, iz ovog grada i Društva „Vuk Mandušić“ pokrenuta je inicijativa za zaštitu pevanja uz gusle kao nematerijalnog blaga Srbije, a kasnije nematerijalnog blaga čovečanstva kod UNESKO-a. Ovim spomenikom smo se na neki način odužili našim precima koji su doneli instrumente na ovaj prostor, ljudima iz svih onih krajeva kojima je sloboda bila nešto najsvetije, a u drugu ruku, ovaj spomenik ostaje kao svojevrstan putokaz za sledeće generacije, da ne zaborave odakle su, ko su i šta su jer narod koji nema istorije, nema ni budućnosti“, rekao je Vujović.

U svečanom programu povodom otkrivanja Spomenika srpskim guslama učestvovali su i akademik Matija Bećković, pesnici Slavko Perošević i Blagoje Baković, sudija Momčilo Koprivica i guslari Boško Vujačić, Miroslav Drakić i Đorđe Pavlović.

Pevanje uz gusle, kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva 30. novembra prošle godine na predlog Opštine Vrbas, Kulturno-umetničkog društva guslara „Vuk Mandušić“ i Saveza guslara Srbije.

Pogledajte video prilog: