(FOTO) Komunalac nagradio tri prvorođene bebe u opštini Vrbas

1999

VRBAS - Kampanjom "Roda Komunalca daruje vašeg malca", koju Javno komunalno preduzeće "Komunalac" sprovodi po drugi put, porodice tri prvorođene bebe sa teritorije opštine Vrbas oslobođene su plaćanja računa za komunalne usluge u periodu od šest meseci.

Ova kampanja organizovana je s ciljem da se pruži podrška borbi za povećanje nataliteta, kako Vladi Republike Srbije koja je donela strategiju i mere za podsticaj populacione politike, tako i Opštini Vrbas koja podstiče natalitet sprovodeći posebne mere i aktivnosti.

Direktor „Komunalca“ Siniša Adamović rekao je da je slična akcija već sprovedena na trogodišnjicu postojanja ovog komunalnog preduzeća. „Ideja je da u ovoj godini, u kojoj obeležavamo petu godinu Komunalca, pojačamo akciju tako što ćemo, u dogovoru sa Opštom bolnicom Vrbas, obezbediti donaciju za Odeljenje ginekologije“, dodaje Adamović.

U svoje i u ime druge dve porodilje iz Vrbasa „Komunalcu“ se zahvalila Jasmina Sanković, koja je 1. januara 2020. godine donela na svet devojčicu Helenu. Helena je inače Jasminino četvrto dete koje je, kako kaže, neplanski rođeno baš za Novu godinu.

Miodrag Šoškić, pomoćnik direktora Opšte bolnice Vrbas, kaže da su najlepši trenuci u toku 365 dana rada ove zdravstvene ustanove, upravo oni kada imamo priliku da darujemo majke prvorođenih beba, sa željom da se što više dece rađa u našoj sredini.

Posle uručenja cveća i vaučera porodiljama, u dvorištu Opšte bolnice Vrbas zasađeno je drvo u čast Viktora Berte iz Srbobrana, prvorođene bebe u vrbaskom porodilištu u 2020. godini. Akcija je sprovedena u okviru kampanje „Za novi život“ koju je pokrenuo Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman u saradnji sa opštim bolnicama i lokalnim samoupravama.

Vrbasku bolnicu je tim povodom posetila zamenica Pokrajinskog zaštitnika građana Snežana Knežević. „Mi svi znamo da se Srbija suočava sa demografskim problemima i ovaj gest ima simboličnu poruku da želimo da nam se deca rađaju, rastu i razvijaju se, da budu poput drveta koje je simbol života i rasta“, kaže Snežana Knežević, dodajući da smo dužni da sačuvamo ekološki zdravu sredinu za generacije koje dolaze.

Šef kabineta predsednika opštine Vrbas Sanja Žigić rekla je da se lokalna samouprava rado odazvala ovoj akciji. Ona ističe da se Opština Vrbas trudi da sprovodi pronatalitetnu politiku kroz novčano nagrađivanje beba i razne olakšice prilikom upisa u vrtić i školu.

„Komunalac“ je uzeo učešće i u ovoj akciji, a kako kaže Igor Škundrić, tehnički direktor ovog preduzeća, tuja koja je posađena u bolničkom krugu predstavlja simbol nataliteta koji treba da se podstiče u Srbiji, a posebno u opštini Vrbas. „Ovo drvo će biti simbol daljih akcija koje ćemo sprovoditi, a plan je da svake godine, za decu rođenu u novogodišnjoj noći, posadimo po jednu tuju kao simbol nataliteta“, rekao je Škundrić i dodao da će „Komunalac“ nastojati da pomogne rad Porodilišta OBV jer je to, kako kaže, upravo ono u šta treba da se ulaže kako bi se mladim majkama omogućilo da što lakše prođu kroz najlepše dane života.

Sadnji drveta u Opštoj bolnici Vrbas prisustvovali su baka i deka Viktora Berte, prve bebe rođene u 2020. godini.

Više informacija o radu Komunalca potražite na Facebook stranici JKP Komunalac Vrbas ili na sajtu komunalacvrbas.rs.