Kikindski vajari Igor Smiljanić, Jovan Blat i Milan Ramaji otvaraju izložbu u vrbaskoj galeriji

506

VRBAS - U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa će u utorak, 14. januara u 19:00 časova, biti otvorena izložba skulptura tri vajara iz Kikinde - Jovana Blata, Igora Smiljanića i Milana Ramajia.

Autor: Milan Ramaji

Izložba se zove „Skulptura u terakoti, tri pogleda“, a ideja je prikazati kako različiti autori tretiraju terakotu kao materijal, kao i različite mogućnosti gline kao vajarskog materijala.

Igor Smiljanić je rođen u Кikindi 1977. godine. Studije vajarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2002. u klasi profesora Pavla Pejovića. Master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Tomislava Todorovića završio je 2015. Dugogodišnji je saradnik Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ u Кikindi. Od 2016. radi kao stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom sadu. Izlagao je na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu.

„Polazište mog rada je vertikalnost u prirodi i u umetnosti poput uspravnih i iskošenih stabala u hibernaciji, žbunje, grupa stabala itd. Problem kojim se bavim vezan je za princip uspravljanja i izrastanja vertikale iz horizontale. Skulpture u terakoti su sačinjene od delova. Sistemom repeticije i uklapanja variranih elemenata dolazim do celina, formi većeg i velikog formata. Nazivi skulptura su često stub, segment, segmenti itd. Permanentna pasioniranost prema vertikalnosti i stubolikosti i terakoti kao primarnom materijalu predstavlja osnovu moje vajarske umetnosti“, kaže Igor Smiljanić.

Milan Ramaji je rođen u Mokrinu 1958. godine i radi kao konzervator tehničar zaposlen u CLPU Terra Kikinda. Član je ULUS i SULUV. Izlagao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

„Moj rad je inspirisan vodom kao jednim od četiri osnovna elementa. Voda čini 70 odsto Zemljine površine, a isti postotak vode se nalazi i u ljudskom telu. Voda je osnovni element bez kojeg ne bi bilo života. Sve što živi na ovoj planeti sadrži vodu u sebi. Ja pokušavam  da u svom radu zaustavim i zabeležim neke od trenutaka vode u pokretu, kao talas, vir ili samo mreškanje površine vode. Teksturom svojih radova i igrom svetla na površini pokušavam da dam novi život toj vodi koja život znači. U svom radu kombinujem pored gline još staklo i kamen“, opisuje Ramaji svoj rad.

Jovan Blat je rođen u Kikindi 1968. godine, a studije vajarstva završio na Fakultetu umetnosti i dizajna u Temišvaru, Rumunija, gde je završio i master studije na istom odseku. Radio je 14 godina u CLPU Terra u Kikindi kao upravnik ateljea. Od Oktobra 2019. zaposlen je na Vajarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu kao stručni saradnik. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

„Moje interesovanje u oblasti skulptorske umetnosti vezano je u velikoj meri za animalističku skulpturu. Budući da znatan deo svog vremena provodim u prirodi, pored reke, inspiraciju za svoj rad dobijam posmatranjem života u i oko reke, pre svega ptica. Ono što želim je da ukažem na ugroženost životinjskog sveta koje prouzrokuje čovek svojim savremenim načinom života, kojim uništava životinjska staništa i izvore hrane. U svom radu koristim sirovu, neprerađenu glinu, koju zatežem špaklom do željene forme“, objasnio je Jovan Blat.