Novčana podrška Opštine Vrbas prvorođenoj bebi u 2020. godini

2430

VRBAS - Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac, zajedno sa svojim saradnicima, uručio je vaučer u vrednosti od 80.000 dinara roditeljima Milene Kovač, prvorođene bebe u opštini Vrbas u 2020. godini.

Milena je rođena 1. januara u 13:46 časova, a srećni roditelji su Zorica i Ratko Kovač iz Vrbasa, koji su se zahvalili na podršci pruženoj u prvim danima života njihovog deteta.

Glušac je ovom prilikom istakao da se lokalna samouprava trudi da poveća broj novorođenih beba i da je ove godine u opštinskom budžetu po prvi put izdvojeno 1,5 miliona dinara za veštačku oplodnju. On dodaje da je važno i opremanje medicinskih službi koje se bave trudnicama i novorođenom decom, podsećajući da su za Dom zdravlja „Veljko Vlahović“ nabavljeni moderan ultrazvučni aparat i vozilo za patronažnu službu.

Prema rečima dr Radašina Milovića, tokom 2019. godine u Opštoj bolnici Vrbas obavljeno je 500 porođaja, što je nešto manje u odnosu na godinu pre. Razlog tome je što je Porodilište početkom godine bilo zatvoreno zbog renoviranja. Milović je izrazio nadu da će ove godine biti više beba u vrbaskom porodilištu i istakao da je potrebno učiniti sve kako bi se žene privolele da porođaj obave baš u ovoj zdravstvenoj ustanovi. On je takođe dodao da je u Porodilištu Opšte bolnice Vrbas moguće i prisustvo druge osobe u trenutku porođaja, što nije slučaj u svim ustanovama ovog tipa u Srbiji.