U Vrbasu održana prezentacija Lokalne akcione grupe „Srce Bačke“ i Razvojnog fonda Vojvodine

333

VRBAS - U velikoj sali Skupštine opštine Vrbas 6. februara su održani prezentacija LAG “Srce Bačke” i sastanak sa lokalnim akterima.

Pored prezentovanja rada Lokalne akcione grupe, zainteresovani poljoprivrednici i preduzetnici sa teritorije opštine Vrbas bili su u prilici da saznaju više o podsticajnim merama i kreditnim linijama Razvojnog fonda Vojvodine (RFV).

Bojan Kovač, menadžer LAG “Srce Bačke” prisutnima je predstavio ovo udruženje i prednosti članstva u organizaciji. U svom izlaganju Kovač je istakao potrebu što većeg uključivanja ljudi i organizacija iz svih naseljenih mesta opština Vrbas i Kula, sve u cilju bolje pripreme projektnih predloga koji će biti uvršteni u Lokalnu strategiju ruralnog razvoja za teritoriju Lokalne akcione grupe. Usvajanje LSRR očekuje se do juna 2020, a do tada će LAG sprovesti niz sastanaka sa lokalnim akterima iz Vrbasa i Kule. S tim u vezi, najavljen je obilazak svih naseljenih mesta i sastanci sa predstavnicima javnog, privatnog i civilnog sektora.

U sklopu prezentacije Lokalne akcione grupe, predstavnici RFV predstavili su pogodnosti koje se nude registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, pravnim licima i preduzetnicima. Predstavljene su kreditne linije za poljoprivrednike i poljoprivredna gazdinstva, dugoročni krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, kratkoročni krediti za obrtna sredstva u poljoprivredi i dugoročni krediti za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Takođe, predstavljene su mogućnosti koje nudi IPARD program, subvencionisane kamate za sistem za navodnjavanje, etno turizam i turizam, kao i druge pogodnosti.