O čemu sve treba da razmišljate kada organizujete venčanje?

395

Venčanje je jedan od najvažnijih dana u životu svakog para koji planira da svoj život provede zajedno. Iako je to jedan od najlepših trenutaka, priprema samog čina i sve što ide uz to može izazvati veliki stres kod budućih mladenaca.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Poslednjih godina dogodila se prava ekspanzija svadbenih proslava, zbog čega su budući mladenci prinuđeni da svoje veselje planiraju po nekoliko meseci unapred, a neki venčanje zakazuju čak i za godinu dana.

Prva stvar koju mladenci obično rade je potraga za prostorom u kome će upriličiti svadbenu proslavu. Primera radi, postoji veliki broj sala za događaje u Novom Sadu, ali nije svaka potpuno prilagođena za klasično svadbeno veselje, s obzirom na to da nema svaka dovoljan kapacitet da primi broj zvanica koji često dostiže i više stotina.

Kada smo pronašli idealno mesto na kojem ćemo, zajedno sa svojim gostima proslaviti sklapanje braka, sledi ono najbitnije, a to je zakazivanje matičara za građansko venčanje, kao i crkve, za one koji žele da brak sklope „pred Bogom“. Ovo je možda najlakši zadatak jer je izbor prilično sužen, a po želji mladenaca matičar može da dođe na mesto održavanja veselja, što se dodatno plaća, a cena varira od grada do grada.

Sada ste tačno utvrdili vreme i mesto i možete da odaberete i naručite pozivnice sa željenim tekstom.

Ono što prati rezervaciju sale i zakazivanje venčanja svakako je pronalazak benda koji će zabavljati vaše goste. Iako postoji nebrojeno mnogo bendova koji pevaju sve „od Silvane do Nirvane“, ali i onih koji su se opredelili za određeni žanr, potražnja je zaista velika.

Sada krećemo u potragu za onima koji će ovekovečiti vaš najvažniji dan, odnosno za fotografom i snimateljem. Kod izbora fotografa su male šanse da pogrešite jer većina njih danas ima svoje najbolje radove izložene na društvenim mrežama. Od vas zavisi za kakav stil se odlučite jer kao i svaki umetnik, fotograf takođe u svojim delima ima nešto lično po čemu je prepoznatljiv.

Ukoliko ste u poslednjih nekoliko godina bili na svadbama, primetili ste da svi mladenci savršeno otplešu svoj prvi ples, kada su sve oči uprte u njih. Nemojte da se plašite i da imate tremu, oni su se mesecima pripremali u plesnoj školi, kao što ćete i vi. Sve što treba je da odaberete omiljenu pesmu i prepustite se stručnjacima.

Ne zaboravite da obiđete poslastičarnice i odaberete mladenačku tortu, kao i ukrase za nju koji su obično figure mlade i mladoženje koji stoje pravo, ili su u nekoj drugoj, šaljivoj pozi.

Ono na šta takođe treba da obratite pažnju je dekoracija za salu, suvi led za prvi ples, specijalni efekti, kićenje za goste i automobile, bidermajer, cvetni aranžmani za mladenački sto, kao i za stolove gostiju i slično. Neki mladenci se odlučuju i za simbolične poklončiće za goste, koji će ih podsećati na vaš najvažniji dan.

Bliži se najvažniji dan i usput ste obavili još bezbroj sitnica koje su iskrsle tokom planiranja. Gosti su vam verovatno potvrdili dolazak i sada vas čeka još jedan naporan zadatak – planiranje rasporeda sedenja. Kada ste i to rešili, vreme je da se opustite i dočekate najlepši dan odmorni jer vas žeka žurka do ranih jutarnjih časova.