Veliki uspeh vrbaskih plivačkih klubova u Banjaluci i Somboru

694

VRBAS - Proteklog vikenda u Banjaluci je održan plivački miting “Mladost 2020” na kojem je učestvovalo 250 plivača iz BiH i Srbije.

PK Bjelica

Naš grad predstavljali su plivači PK „Bjelica“ i PK „Delfin“ koji su, kao i uvek, ostvarili zapažene rezultate.

Plivački klub „Bjelica“ osvojio je tri pehara za najuspešnijeg takmičara i 38 medalja. Osvajači medalja bili su: Ema Pavljuk, Staša Tutorov, Aleksandar Andrić, Danilo Gerić, Jovan Mitrić, Tara Majer, Nikola Jovović, Novak Šarović, Mina Bajagić, Saša Bajagić.

Za najuspešnije takmičare u svojoj kategoriji proglašeni su: Ema Pavljuk, Staša Tutorov i Aleksandar Andrić.

„Ovo je sedma godina zaredom kako nastupamo u Banjaluci na ovom mitingu. Deca su još jednom mogla da vide najbolji bazen u okruženju gde dolaze plivači iz cele Evrope da otplivaju norme za Olimpijske igre. Novi startni blokovi imaju senzore gde smo mogli da vidimo brzinu reakcije na startu plivača i da uporedimo sa ostalim takmičarima, što će nam pomoći da kasnije postignemo u tom segmentu još bolje rezultate. Sada sledi prvenstvo Vojovodine koje će biti u Kikindo 29. februara za kadete i pionire i 1. marta za juniore i očekujemo dobre rezultate iako nastupamo kao ulazno godište u svim kategorijama“, kažu iz Plivačkog kluba „Bjelica“.

Pored učešća na plivačkom mitingu u Banjaluci, Plivački klub „Delfin“ predstavio se i na međunarodnom plivačkom mitingu „Polet kup“ u Somboru.

Vasilije Đirlić i trener Miloje Glušac

Predstavnik ovog kluba bio je desetogodišnji Vasilije Đirlić koji je u dva dana plivao devet disciplina i oborio četiri lična rekorda, osvojio osam medalja (četiri zlata i četiri srebra), pehar za najboljeg plivača u generaciji i, napravivši najbolji rezultat u Srbiji u svojoj generaciji ove godine na 200m leđno, dokazao da je jedan od najperspektivnijih plivača ovog uzrasta u našoj zemlji.

Vasilije je osvojio medalje u sledećim disciplinama:

Banjaluka: 50m kraul – srebro, 100m kraul – srebro, 50m delfin – srebro, 50m leđno – zlato, 100m leđno – zlato, 200m mešovito – zlato i pehar za najboljeg plivača u genaraciji.

Sombor (generacija dve godine starija od Vasilija): 100m mešovito – šesto mesto, 50m delfin – srebro, 200m leđno – zlato i najbolji rezultat u Srbiji ove godine u njegovoj generaciji.

Prema rečima trenera Miloja Glušca, Vasilije je imao težak vikend ali je dokazao da je jedan od najperspektivnijih plivača 2010. godišta u Srbiji.

„U Banjaluci je imao šest disciplina gde je, uz sjajnu tehniku, dokazao i fizički i psihički da postaje veliki plivač. Posebno sam oduševljen što je u poslednjoj najtežoj iscrpljujućoj disciplini na 200m mešovito osvojio zlato i pokazao da je najbolji plivač na takmičenju. U Sombor smo otišli iz razloga da posle šest teških disciplina u Banjaluci isplivamo tri discipline pod opterećenjem, od kojih nam je najbitnija 200m leđno i Vasilije je uspeo da napravi lični rekord i najbolji rezultat u Srbiji u svojoj generaciji ove godine 2,59,90. Pored ove discipline i zlatne medalje osvojio je srebro na 50m delfin i šesto mesto na 100m mix u dve godine starijoj generaciji od njega. Na taj način ušao je u dva poslepodnevna finala, ali smo odlučili da odustane zbog velikog opterećenja u ova dva dana. Vasilije će ove nedelje odmarati, a zatim se pripremamo da u aprilu mesecu, u sred Beograda, gde će ga videti svi selektori u Srbiji, napadnemo nacionalni rekord Srbije na 200m leđno“, rekao je Miloje Glušac.