Ministarka Zorana Mihajlović posetila je rekonstrukciju puta Kula-Vrbas

1002

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sa saradnicima obišla je danas radove na rehabilitaciji magistralnog puta Vrbas – Kula. Dočekali su je vršilac dužnosti Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, kao i predsednici opština Vrbas Milan Glušac i Kula Damjan Miljanić.

Zoran Drobnjak, vršilac dužnosti direktora ‚‚Puteva Srbije‚‚ izjavio je za medije da je ovo ozbiljna rehabilitacija u vrednosti od 5 miliona evra. Dodao je da će do kraja meseca biti završeni radovi na deonici od Vrbasa do Feketića dužine 9,5km. Vrednost radova na ovoj deonici je 3,2 miliona evra. Drobnjak je rekao da se do kraja godine očekuje završetak radova projekta brze saobraćajnice od Bačkog Brega preko Sombora-Kula-Vrbas-Novi Bečej do Nakova sve do rumunske granice. Ova deonica puta duga je 185km, koštaće oko 800 miliona evra zbog ozbiljnosti posla i projekat će se raditi godinu dana. Dobnjak je, na kraju dodao da će se takođe raditi i rehabilitacija magistralnog puta od Sombora do Kule, dužine 39,5km i koštaće oko 10 miliona evra.

Nakon, Zorana Drobnjaka medijima su se obratili predsednici opština Vrbas Milan Glušac i Kule Damjan Miljanić. Glušac je rekao da je nedavno urađen projekat rehabilitacije putne infrastrukture od samog autoputa do ulaska u opštinu Vrbas kao i prema opštini Srbobran, dužine 9,5km i da je taj projekat vredan 400 miliona dinara. Takođe je najavio i značajne projekte izgradnje pruge Beograd-Budimpešta koja prolazi kroz Vrbas i ulaganja od 4,1 milion evra u vodosnabdevanje kako bi se poboljšao kvalitet vode svih građana.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić rekao je da su najavljeni projekti veoma značajni za opštinu Kula. Miljanić je rekao da se radi zacevljenje atmosferskih kanala, sa obe strane puta se rade biciklističke staze kroz naseljeno mesto Kula, svi prelazi ka kućama obuhvaćeni su ovim radovima i postaviće se oko 150 stubova led rasvete na tom putnom pravcu, kao i da će ovi radovi bitno uticati na povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Takođe je dodao da su ugovoreni veliki projekti sa resorsnim ministarstvom poput dve fabrike vode, kao i izgradnja prečistača kanalizacione mreže u Sivcu i niz manjih projekata.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upoznala je medije sa planovima ministarstva. Ona je rekla da će obići sva gradilišta u Srbiji kako bi izrazila zahvalnost investitorima i izvođačima radova, kao i svima koji su za vreme vanrednog stanja i dalje radili. U toku je građevinska sezona  i veoma je važno da nijedno gradilište ne stane. Zorana Mihajlović je rekla da osnov svega predstavlja dobar put, a pored dobrog puta važne su i pešačke staze, uređen most i Veliki bački kanal.

Istakla je i veliki značaj brze saobraćajnice koja će biti od koristi pre svega privredi i njenom boljem razvijanju, ali i tome da ljudi ostanu da žive ovde. Napomenula je da su to velika finansijska sredstva u vrednosti od 800 miliona evra, gotovo kao ceo Koridor 10. Početak radova se očekuje na jesen 2021. godine. To će veoma značiti za naš privredni razvoj, zaključila je Zorana Mihajlović.