Kakvo je zapravo privatno školstvo u Srbiji?

269

U Srbiji se često postavlja pitanje koliko je privatno školstvo ravnopravno sa državnim. Normalno je da svaki roditelj želi najbolje za svoje dete, što podrazumeva i obrazovanje. Koje su prednosti, a koje mane privatnog školstva, možete pronaći u daljem tekstu.

Foto: pixabay.com

Ravnopravnost institucija

Ono što je zajedničko i za privatne i za državne obrazovne ustanove jeste ravnopravnost institucija pred zakonom Republike Srbije. Ni srednje, ni visoke škole-fakulteti, ne mogu da rade bez relevantne dozvole za obavljanje obrazovne delatnosti koju izdaju nadležne državne institucije.

Razlike između diploma

Takođe ne postoji razlika između diplome koju izdaje državna i one koju izdaje privatna škola akreditovana od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije. Učenici obe škole imaju ista prava i važeću diplomu stečenog srednjeg obrazovanja bilo kojeg obrazovnog profila. Neke privatne škole imaju mogućnost pohađanja nastave na engleskom jeziku i dobijanje diplome koja je priznata i u Evropi i u Americi. Diplome su jednako priznate čak i kad je u pitanju vanredno školovanje, odnosno program dokvalifikacije ili pre kvalifikacije.

Savremenost

Postoje velike razlike u savremenosti privatnog obrazovanja u odnosu na državno. Obrazovni plan i program u mnogim privatnim školama je mnogo povoljniji nego u državnim, sa stanovišta obrazovanja i razvoja. Glavna asocijacija na državne škole su arhaični nastavni kadar, lošiji uslovi za učenike u odeljenju zbog nedostatka novčanih ulaganja u ove ustanove, nedostatak savremene opreme…

Većina privatnih škola nudi svojim učenicima sve što im je potrebno, ali i one se međusobno razlikuju. U privatnim školama, sve je prilagođeno učeniku, od ambijenta u kom će se osećati prijatno, do prostorija sa najsavremenijom tehnologijom za usvajanje znanja. Neke privatne škole sadrže i kantinu ali i prostorije fitnes centra. Kao jedna od najboljih privatnih škola u Srbiji, pokazala se srednja škola Arhimed u Beogradu. Odlikuju je najsavremenija oprema, izuzetan kvalitet edukacije, širok spektar vannastavnih aktivnosti ali i povoljne cene.

Podrška

U privatnim školama nastavnik može mnogo više pažnje da posveti učenicima pojedinačno, zato što je broj učenika u grupi mnogo manji. U državnim školama broj učenika nekad i premašuje 30 i veoma je teško posvetiti se jednako svakom od njih i zadržati im pažnju i koncentraciju na visokom nivou.

Obećavajući smerovi

Što se tiče smerova, i državne i privatne škole nude veliki izbor istih. Međutim, velika je razlika u savremenosti opreme koju ove škole poseduju. Perspektivna zanimanja dala su podsticaj privatnim školama da kreiraju smerove koji će obučavati naše mlade ljude za posao i ovde ali i u inostranstvu. To su zanimanja iz oblasti informatike, nautike, saobraćaja…

Individualnost i interaktivnost

Manji broj učenika omogućava nastavniku da, individualnim pristupom, upozna svako dete, njegove prednosti i slabosti, motiviše i doprinese razvoju kod talentovane dece, a tu je i da pomogne drugoj deci u vidu lakšeg prevazilaženja problema koji nailaze. Učenici prevazilaze strah od javnog govora i iznošenja svog mišljenja, kroz individualni pristup i interaktivnu nastavu. Takvom nastavom se, takođe, motivišu kreativna deca da jednostavnije rešavaju zadatke i savladavaju gradivo. Interaktivnom nastavom, svaki đak ima mogućnost razgovora i polemike sa nastavnikom, razvija kritičko razmišljanje, lakše savladava bilo kakav problem, kreativnost i komunikativnost ali i socijalizaciju.

Kada uporedimo sve prednosti i mane školovanja, dođemo do zaključka da je privatna srednja škola pravi odabir kada je u pitanju šansa da vaše dete ostvari svoje potencijale i ambicije. Na vama je da, u dogovoru sa detetom, odaberete pravi smer za njega i dobro se raspitate o svemu pre upisa. Ako je u pitanju izbor privatne škole, nećete se pokajati.

 

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Izvor: pasarela.rs