Upozorenje RMHZ-a: Nagli porast vodostaja na osam reka

335

Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da se u Vojvodini i na području Beograda očekuje oblačno vreme sa kišom, ili kratkotrajnim pljuskom, a u Pomoravlju i na jugu sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

RHMZ je izdao upozorenje na nagli porast vodostaja na osam reka.

Očekuju se nagli porasti vodostaja na bujičnim vodotocima slivova Mlave, Peka, Belog i Crnog Timoka, Crnice, Resave, Zapadne i Južne Morave, tokom 20. i 21. maja.

U narednih pet dana, navodi se na sajtu RHMZ-a očekuje nas toplo vreme, a u četvrtak i prestanak padavina. Maksimalna temperatura u četvrtak i petak 20 stepeni, a u subotu 24 stepena.

Za nedelju se prognozira kiša i maksimalna temperatura 20 stepeni. U ponedeljak prestanak padavina, malo i umereno oblačno sa maksimalnom temepraturom od 22 stepena.

Nevreme i grad pogodili su juče Sjenicu, Pešter, Rašku, Kruševac, Aleksandrovac, Trstenik, okolinu Kraljeva. Grad veličine oraha napravio je štetu na usevima i voću, ali i na crepovima i automobilima. Ogromna šteta na usevima i u Kosovskom Pomoravlju.

Na snazi je i dalje narandžasti meteo-alarm za celu Srbiju.

To znači da su prognozirane opasne vremenske pojave koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje, a građani treba da budu obazrivi, svesni rizika i redovno informisani o detaljima očekivanih meteoroloških uslova, kao i da prate savete nadležnih državnih službi.

 

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Izvor: infopress.rs