Ukoliko budete u prilici da posetite Palmer House Hilton u Čikagu, znajte da i danas tamo prave brownies po prvobitnom receptu.
Originalni recept za brownies sadrži maslac, jaja, šećer, čokoladu, kakao i brašno. Mi vam ga donosimo u celosti, ukoliko niste u prilici da posetite Čikago, a voleli biste da klasičan američki dezert probate po originalnoj recepturi.
Brownies
– 185 gr neslanog maslaca;
– 185 gr crne čokolade (70 % kakaa);
– 85 gr brašna;
– 40 gr kakao praha;
– 50 gr bele čokolade;
– 50 gr mlečne čokolade;
– 3 jaja;
– 275 gr braon šećera;
– dve šake seckanih oraha (badema, lešnika, kikirikija).
Istopiti maslac i crnu čokoladu na pari. Dok čekate da se mešavine maslaca i čokolade ohladi, uključite rernu na 160C. Mikserom umutite jaja i šećer u penastu masu. Ovo može da potraje, ali nemojte gubiti nadu. Masa će se udvostučiti i to je znak da ste na dobrom putu. Zatim u jaja i šećer dodajte topljenu, prohlađenu čokoladu i lagano izmešajte špatulom. Kada dobijete kompaktnu masu, dodajte lagano, malo po malo mešavinu brašna i kakao praha. Kada sjedinite sve sastojke, možete dodati još 100 gr seckane čokolade (za čokoladističniji ukus). U originalnom receptu se ne nalazi dodatak od čokolade (mlečna i bela su se pojavile nešto kasnije). Možete staviti neke orašaste plodove ili pak bobičavo voće.
Veoma je važno brownies peći na pek papiru kojim ćete obložiti pleh. Vreme pečenja je oko 20 do 25 minuta.
Ukoliko radite test čačkalicom i ostane vam zalepljena masa, nemojte produžiti pečenje.
Brownies je sočan kolač koji treba da bude mokar iznutra. Posle pečenja sačekajte da se kolač u potpunosti ohladi pa ga tek onda isecite. Možete ga servirati posutog šećerom u prahu, uz kuglu sladoleda, šaku bobičavog voća ili bez ičega.
Ako se odlučite za glazuru, potrebno je zagrejati 4 kašike džema od kajsija. Kad postane tečan, preliti ga preko gotovih kolača i sačekati da se ohladi.
Za koju god verziju da se odlučite, sigurni smo da ćete uživati u ukusu pravog čokoladnog kolača. Prijatno.
Izvor: pasarela.rs