KULA – Sadnice iz Kule među najtraženijima u Evropi

3315

KULA - Srpske sadnice iz Kule su među najtraženijima na svetskom tržištu. Uzgajaju se na plantažama kompanije „Seveplant” iz Kule, koja posluje u okviru holandske kompanije Verbek. Sedam miliona ovih sadnica se godišnje izveze u zemlje širom sveta, što ih svrstava u sam vrh proizvođača sadnog materijala u Evropi.

Rasadnik / Foto: Seveplant

Kompanija Seveplant iz Kule svrstana je među tri najkvalitetnija rasadnika u Evropi zbog toga što konstantno ulaže u proizvodnju sadnog materijala i proširenje kapaciteta po strogim uslovima proizvodnje sertifikovanih sadnica odobrenih od instituta iz Holandije sa kojim sarađuju. Oni su najveći izvoznici iz Srbije visokokvalitetnih sorti jabuka, krušaka, šljiva i trešanja sa plasmanom od preko sedam miliona sadnica godišnje.

Krenuli smo sa proizvodnjom od 350.000 sadnica da bi došli do brojke između sedam i osam miliona sadnica godišnje. Oko 40 odsto sadnica izvozimo u Evropsku uniju, a 40 procenata u Rusiju, dok oko 20 odsto ostaje za domaće tržište. Naši planovi se ne menjaju, oni ostaju kao što su bili prethodnih šest godina, a proizvodnju povećavamo, rekao je za RTV Nenad Purić, zamenik direktora „Seveplant“ Kula.

Rasadnik se zakupom zemlje godinama širio. Sadnice se čuvaju u hladnjači, gde se sortiraju i kaleme.

Mi smo primenili metode proizvodnje koje se primenjuju u matičnoj firmi u Holandiji. Ono što je provereno to se pokazalo ovde još bolje. Srbija je zemlja koja je idealna za proizvodnju sadnog materijala. Imamo malo duži vegetativni period nego Holandija, a to nam daje mogućnost da proizvodimo za nijansu bolje sadnice nego Holandija, dodao je Purić.

Kako saznajemo sa RTV-a, iz Regionalne privredne komore Sombor kažu da su od početka godine zabeležili trostruko uvećanje izvoza sadnog materijala.

Ove godine zabeležen je izvoz sadnog materijala sa uvećanjem od čak 355 odsto, a kompanija iz Kule je reprezentativan primer, što je ove godine i te kako primetno, rekao je Zoran Bulatović, direktor Regionalne privredne komore Sombor.

Seveplant je izvozno orijentisan, a njihove sadnice nalaze na plantažama širom sveta. Što se tiče mera koje su date privredi kao pomoć tokom pandemije, iskoristili su mogućnost od 30.000 dinara po zaposlenom, a ranije su koristili i državne subvencije.

Izvor: RTV