KULA – Otvaranje senzornog vrta za INKLUZIVNU DECU u okviru „Plave ptice“

946

KULA - U dnevnom boravku u okviru „Plave ptice” danas je svečano otvoren senzorni vrt. Vrt je oslikan, opremljen i osmišljen od strane volontera i korisnika udruženja za pomoć mentalo nedovoljno razvijenim osobama „Plava ptica”.

Prostor u kom je danas senzorni vrt nalazi se u okviru zgrade i do sada je bio neiskorišćen, rekao je za medije Marko Košutić, direktor udruženja za pomoć mentalo nedovoljno razvijenim osobama Plava ptica.

On je posebno istakao da je ovo ručni rad njegovih koleginica, vaspitačica, vozača, negovateljica i korisnika. Zajedničkim radom su bojili, sadili, betonirali i postavljali ovaj mobilijar. Kako bi obezbedili sav potreban materijal za ovaj vrt, pomogla im je fondacija Akt i Opština Kula.

Senzorni vrt je posebno osmišljena sredina za stimulaciju i razvoj čulne percepcije dece i odraslih. Namenjen je pre svega korisnicima dnevnog boravka ali i deci iz PU Bambi koja su u vrtiću po inkluzivnom programu.

Ovaj prostor bi trebalo da im služi kao prostor za odmor ili mesto gde mogu da se osame i isprazne višak energije. Takođe, senzorni vrt je postavljen tako da se u njemu i uči. Uče se prirodne pojave, različite veštine, stimulišu se sva čula koja dete ima. Ono što je poseban kvalitet vrta, kako je istakao Marko Košutić, je to što je osmišljen prema meri onih ljudi koji će ga koristiti.

Ovaj događaj je ispraćen od strane Predsednika Opštine Kula Damjana Miljanića, stručne lokalne zajednice i lokalnih medija. Kao relevantni dokaz pravih vrednosti koje obezbeđuju svoj deci na opštini, bolju budućnost.