EPS omogućava PRODUŽETAK roka za plaćanje i POPUSTE od pet odsto za SVE

487

JP "Elektroprivreda Srbije" omogućilo je svim građanima produžetak roka za plaćanje računa i mogućnost ostvarivanja popusta od pet odsto na sve račune koji su izdati nakon uvođenja vanrednog stanja.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

U saopštenju EPS navodi da građani zbog vanrednog stanja i zabrane kretanja nisu bili u mogućnosti da plaćaju račune na vreme. Iz tog razloga doneta je odluka o produžetku roka za plaćanje računa kao i mogućnost popusta od pet odsto na sve račune koji su izdati nakon vanrednog stanja. Kao dodatna pogodnost, ni kamata neće biti obračunata ni na jedan od ova tri računa u periodu do 30. juna.

EPS je prethodno omogućio svim građanima starijim od 65 godina da račune za mart, april i maj plate i sa zakašnjenjem, ali do 30. juna i da pritom ostvare popust od po pet odsto. Ako neki račun građani plate pre 1. juna ostvareni popust po tom računu biće prikazan u prvom narednom računu, kao i do sada. Ukoliko sva tri računa budu plaćena u periodu od 1. do 30. juna, biće obračunat popust od po pet odsto po svakom od tri plaćena računa.

Kako prenosi RTV, u saopštenju je rečeno da je za produženje popusta i neobračunavanje kamate bila neophodna odluka Nadzornog odbora EPS, zato što se računi za električnu energiju formiraju u skladu sa propisima i zakonima na osnovu kojih se obračunava potrošnja električne energije.

U obzir su uzeti meseci kada je na snazi bilo vanredno stanje, uključujući i maj, a rok za plaćanje produžen je do kraja juna, i to za sve građane Srbije jer se odluka ne može primeniti retroaktivno na mesece kada nije bilo uvedeno vanredno stanje.

Nakon što je usvojen i novi pravilnik, prema novim kriterijumima struju će po nižoj ceni plaćati i domaćinstva koja to pravo nisu imala do sada, najavio je ministar Aleksandar Antić.

Inače, dva puta godišnje pravilnikom se utvrđuje koliko će biti umanjenje troškova i to u skladu sa rastom primanja, standarda, kao i potrošačkih cena, pa se limiti povećavaju kako bi i ljudi sa većim primanjima mogli da konkurišu za tu povoljnost. Tu mogućnost je do sada koristilo oko 75.000 domaćinstava, a podrška se odnosi na one koji troše do 250 kilovat časova mesečno ili do 75 metara kubnih gasa, rekao je Antić za TV Prvu.

Ove beneficije automatski koriste primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka. Oni ne moraju da se prijavljuju.

Svi koji misle da ispunjavaju uslove za jeftinije račune za struju treba da se jave lokalnim samoupravama.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Izvor: rtv.rs