Na RTS 3 pripremna nastava za osmake za polaganje završnog ispita

641

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da će od 3. do 15. juna na kanalu RTS 3 biti emitovana nastava na daljinu za učenike osmog razreda koji se pripremaju za malu maturu i upis u srednju školu.

Pripremna nastava će se emitovati u periodu od 13 sati i 15 minuta do 16 časova. Što se tiče probnog završnog ispita, osmaci ga polažu u školi 2. juna, odnosno 1. juna dobijaju testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani test u školi i rešavaju ih kod kuće, a sutradan ih donose u školu, u kojoj rešavaju test iz matematike.

U Konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2020/2021. godinu navodi se da će polaganje završnog testa iz srpskog odnosno maternjeg jezika biti održano 17. juna, iz matematike 18. juna i rešavanje kombinovanog testa 19. juna od 9 do 11 časova.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu, učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

23. juna do 8.00 časova osnovne škole će objaviti privremene rezultate završnog ispita, a ukoliko imaju žalbe na rezultate, mogu ih podneti u osnovnim školama istog dana od 8 do 15 časove.

Prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u okružnim komisijama je 24. juna od 8 do 16 časova, a objavljivanje konačnih rezultata je 28. juna do 8 časova.

Učenici liste želja podnose u matičnim osnovnim školama 29. i 30. juna od 8 do 15 sati, liste će biti objavljene 4. jula, kada učenici mogu da provere njenu tačnost, a objavljivanje zvanične liste biće 5. jula do 12 sati.

Zvanične rezultate raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija objavljuje matična osnovna škola 7. jula do 24 časa.

Kandidati koji su raspoređeni za upis u srednju školu obavljaju upis 8. i 9. jula od 8 do 15 časova.

Učenik koji je ostvario ukupno najmanje 50 bodova po osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha od šestog do osmog razreda stiče pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju.

 

Ilustracija / Foto: pixabay.com