STAPAR – Akvaponik proizvodnja paradajza u Staparu

607

Akvaponik farmerska proizvodnja predstavlja inovativni način povrtarske ekološke proizvodnje koji je poznat u svetu, a malo kod nas.

Izvor: lepaisrecna.rs

Porodica Radin svrstana je u pionire akvaponik farmerske proizvodnje paradajza u Srbiji i regionu. Tradicionalni način povrtarstva i baštovanstva na zemlji zamenili su uzgojem paradajza u plasteniku na vodi. Objekat za sušenje paradajza i ribe opremili su uz pomoć subvencija čime će biti među retkima u zapadnobačkom okrugu, koji će plasirati ovakav proizvod dobijen farmerskom proizvodnjom iz vodene bašte.

Da konvencionalnu proizvodnju zameni eko sistemom akvaponije, porodicu Radin iz Stapara usmerio je višestruko uvećan prionos paradajza iz vodene bašte dobijen ekološkom i štedljivom proizvodnjom. Vodena bašta radi po principu riba đubri biljku, a biljka filtrira vodu za ribu. Prinos od oko četiri tone paradajza i 800 kilograma šarana ostvaruju sa samo 200 kvadratnih metara vodene bašte.

To je jedna ekološka simbioza, jedan lanac života ribe, biljke, mikrobakterija i učesnika u lancu kalifornijskih glista. Biljke šest puta imaju brži rast i tri puta daju više prinosa po kvadratu, a plus još imate ribu kao domaći proizvod, rekao je Srđan Radin, akvaponik farmer iz Stapara.

Od ove sezone počinju sa proizvodnjom sušenog paradajza i ribe. Robu prodaju na kućnom pragu, a uskoro će biti dostupna u marketima.

Negde na pola puta pomogla nam je republička subvencija, gde smo ostvartrili 1.500.000 dinara sredstava, a grad Sombor nam je omogućio da kupimo sušaru namenjenu za proizvodnju sušenog paradajza i ribe. I mi smo upočetku ulagali I danonoćno analizirali kako sistem funkcioniše. Sada smo generalno pokrili čitav lanac proizvdonje i prerade. Ostala su sitna ulaganja i posle toga fabrika radi punom parom, izjavio je Srđan Radin, akvaponik farmer iz Stapara.

Supruga i četvoro dece rado pomažu u poslu oko riba i sadnica paradajza.

Zaposlena sam u somborksoj fabrici, a supruga sam podržala, jer imam veru u njega i u ovaj sistem da će daleko dogurati, rekla je Vesna Radin.

Rado pomažem kada treba da se oprašuje i da se čupaju zaperci, kada poratsem želim da se bavim ovim poslom, dodao je sin Ognjen Radin.

Radin ističe da u plasteniku nema posla sa korovom, biljke rastu mnogo brže, a dobija dva proizvoda – ribe i paradajz. U planu je proširenje na proizvdonju jagoda,a sisteme su podigli u Makedoniji i Crnoj Gori.

Izvor: vodenabasta.rs

Izvor: somborportal.rs