NEDELJNI INTERVJU – Suveilj Suki Karimanović, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika

1114

Proglašenjem pandemije Covid-19 poćetkom marta, došlo je do uvođenja vanrednog stanja, policijskog časa... Sve je to paralizovalo život pa i privredu. Kakvo je stanje bilo i kakvo će biti sa preduzetnicima u našoj opštini? Na ova pitanja odgovarao je predsednik jednog od najstarijeg Opšteg udruženja preduzetnika u Vojvodini, Suveilj Suki Karimanović.

Kako su se snašli i odreagovali preduzetnici u našoj opštini na samom početku proglašenja pandemije?

Na samom početku bilo je dosta pometnje. Uglavnom su bili zbunjeni i zatečeni novonastalom situacijom, kao i ostali građani. Redovno su pratili obaveštenja na Fejsbuk stranici našeg udruženja. Bili smo u stalnom kontaktu sa njima, trudeći se da im pomognemo.

Vlada je donela određene ekonomske mere za poslodavce. Koliko su one značile za naša mala preduzeća?

Mere koje je donela Vlada Srbije o direktnim davanjima i odlaganju plaćanja  poreza i doprinosa na zarade, gledajući kratkoročno, pomogle su preduzetnicima i ostalim malim i mikro preduzećima. Međutim gledajući realno, radnici su neto platu dobijali istu ili minimalac, iako je obim posla bio dosta smanjen. U regularnim uslovima zaposleni bi „napravili“ tu platu kod poslodavca, a ovako gledano dugoročno, poslodavci će imati teret poreza i doprinosa na zarade za period gde im je bio skraćen obim posla i gde nisu mogli da naprave onoliku realizaciju kolika je potrebna da pokriju troškove.

Koje su uslužne delatnosti i preduzeća najviše osetile posledice pandemije?

Posledice pandemije su uglavnom osetili svi. Najugroženiji su bili ugostitelji zbog zabrane rada, zatim izvoznici zbog zatvorenih granica i mnogobrojne zanatske radnje kojima je obim posla i promet opao.

Koliko je zaposlenih ostalo bez posla tokom trajanja vanrednog stanja, što stalno zaposlenih, što zaposlenih preko agencija i zadruga?

Tačan podatak nemamo. Uglavnom je većina preduzetnika sačuvala svoje stalno zaposlene radnike, a radnici zaposleni preko agencija i zadruga su najviše pogođeni.

Kakva je bila saradnja udruženja sa lokalnom samoupravom za vreme vanrednog stanja?

Trudili smo se da sarađujemo maksimalno, koliko su uslovi dozvoljavali i rekao bih da je saradnja bila korektna. Redovno smo bili u kontaktu sa predsednikom štaba za vanredne situacije naše Opštine, dobijali pravovremene informacije i sve to objavljivali na našoj Fejsbuk stranici. Takođe smo bili i u kontaktu sa drugim udruženjima preduzetnika, sa Privrednom komorom Srbije, sa Unijom poslodavaca Vojvodine i sa udruženjem ugostitelja Novog Sada.

Nažalost najavljuje se globalna recesija, to će uticati i na naše preduzetnike u opštini? Šta i kako dalje?

U uslovima recesije gleda se da preduzeće bude rentabilno, barem na ivici egzistencije. Država bi trebalo da bude primarni „partner“ u poslu, jer od nje umnogome zavisi samo poslovanje preduzeća. Potrebno je rasterećivanje privrede novim podsticajima, subvencijama i smanjenje određenih stopa poreza, pogotvo onih koji bitno utiču na poslovanje preduzetnika.

Moja poruka za kraj:

  • Kupujte lokalne proizvode!
  • Kupujte domaće proizvode!

Jačanjem preduzetnika i privrednika u Srbiji, jačate sebe!

Poruka Vladi Srbije i Pokrajinskoj Vladi je:

  •  Podržite domaće preduzetnike i privrednike, jer su oni nosioci razvoja Srbije!

Ovim razgovorom, smo otvorili novu rubriku na portalu – „Preduzetnik u sred srede“, koja će biranim intervujima sa ljudima iz ove zajednice, afirmisati i podržati prave vrednosti koje ovaj sektor nosi sobom.