Kada nam štitna žlezda postane neprijateljica – Hašimoto

426

Pošto nisu urađena jedinstvena zvanična istraživanja, smatra se da svaka peta žena u Srbiji živi sa Hašimoto sindromom. Štitna žlezda je zadužena za održavanje balansa hormonalnog statusa organizma i kao takva igra jednu od ključnih uloga u održavanju opšteg zdravlja kod ljudi.

Izvor: canadiandruid.com

Žene, koje po prirodi stvari imaju daleko veće hormonalne oscilacije u organizmu, ovulacija, menstruacija, trudnoća i menopauza, daleko više su pogođene disbalansom i bolestima koje izaziva poremećeni rad štitne žlezde nego što je to slučaj u muškoj populaciji.

hašimoto i zene u srbiji
Izvor: canadiandruid.com

Stvari koje kao žena bi obavezno trebalo da znate o ovoj žlezdi su:

1. Štitna žlezda – simptomi govore

Važno je prepoznati simptome poremećaja rada štitne žlezde kako bi se dijagnoza postavila na vreme i posledice minimizirale. Klinika “Mayo” objavila je listu simptoma koji se ne smeju ignorisati:

Ovi simptomi ukazuju da je rad štitnjače usporen ili ubrzan. Potrebno je obratiti se lekaru što pre kako bi se uspostavila prava dijagnoza.

2. Bolesti i tretman

Hipotireoza i hipertireoza dva su stanja poremećenog rada štitnjače.

U slučaju hipotireoze dolazi do značajnog dobijanja na kilaži, depresije i mnogostrukog usporavanja metabolizma, stanje opšte uspavanosti tela. Najčešći uzrok hipotireoze je HAŠIMOTO – autoimuni hronični tireoiditis. Bolesnici, koji imaju hroničnu hipotireozu zahtevaju doživotno lečenje sinteskim tiroksinom.

Hipertireoza ima suprotni efekat, ubrzanje metabolizma, značajno gubljenje na kilaži i drastičan porast apetita. Ljudi sa ovim poremećajem žale se i na nervozu, nesanicu i lošiji vid. Uzrok hipertireoze je Bazedovljeva bolest, takođe hronični invazivni autoimuni proces u telu. Terapija podrazumeva primenu antitiroidnih lekova, odnosno tireostatika.

3. Hrana za štitnu žlezdu

Kao i za mnoge bolesti, postoje namirnice koje u slučaju bolesti štitne žlezde, pomažu ili odmažu. Jod, kao jedan od najvažnijih elemenata za rad štitne žlezde, važno je unositi u organizam u dovoljnoj količini.

Za ljude koji boluju od hipotireoze najbolje namirnice su riba, školjke, morski plodovi, orašasti plodovi, mahunarke i obavezno maslinovo, kokosovo i riblje ulje.

Za one koji imaju hipertireozu preporučuju se pasulj, soja i sojini proizvodi, kurkuma, tamnozeleno lisnato povrće, srčanim – iz porodice mente, omega 3 masne kiseline, losos i vitamin C.

zdrava hrana riba i jod za hašimoto
Izvor: canadiandruid.com

Važno je dodati da se u svetu žene sve češće okreću CBD-u kao suplementu koji im pomaže da izbalansiraju hormone apetit i san. Ovo jedinjenje putem endokanabinoidnog sistema nalaže telu da reguliše i normalizuje određene procese. Problem kod većine autoimunih bolesti jesu bolovi i najčešće značajno narušen zdrav bioritam. Uz strpljivo i redovno korišćenje ovog suplementa neminovno se očekuju pozitivne promene. Više energije, zdraviji apetit i san.

Izvor: Pasarela.rs