Crvenka, najslađe selo i neprikosnovena škola sporta koja je iznedrila generacije vrhunskih sportista

2849

U vreme turske vladavine 1590. godine prvi put je zabeležena Crvenka sa četiri doma. Kroz Crvenku prošli su Turci, Nemci, Austrougari... I evo već nekoliko godina Crvenku posećuju ljudi iz raznih zemalja sveta čiji su preci bili Crvenčani.

Tabla na ulazu u selo / B. Grbić – fotopres.com / CC BY-SA

Što se tiče bilo kakvih podataka u pisanoj formi o ovom mestu, možemo ih pronaći tek dolaskom Nemaca u ove krajeve. Prevodom tih knjiga, saznali bismo da je Crvenka imala veoma organizovan sportski život još početkom 19. veka, a i ranije.

Kroz analiziranje i istraživanje prošlosti ovog mesta, naišli smo na podatke da je Crvenka nekada imala vrlo uređeno kupalište i hangar za čamce. Kanal je bio vrlo plovan, što je iskorišćeno za skoro sve sportove na vodi. Postoje čak i podaci da je nekada u Crvenki postojao hipodrom jer je konjarstvo bilo vrlo razvijeno.

Fudbal i rukomet su se igrali oduvek, dok su atletika i gimnastika bile smatrane za prestižne sportove koje je organizovao veliki „Sokolski“ pokret. Dolazak kolonista usmerio je Crvenku ka tome da brine za mladež i organizuje im kulturna i sportska dešavanja.

U jednoj od zgrada u krugu Kolonije šećerane, formirano je Društvo za telesno vaspitanje gde su mladi dolazili s namerom da se uključe u razne sportske sekcije. Pored fudbalskog kluba, koji je postojao od 1919. godine, mladima su tu nudili da se bave rukometom, šahom, gimnastikom, boksom, odbojkom, košarkom, stonim tenisom…

Atmosfera sa utakmice / Foto: N. J.

Međutim, Crvenka se najviše proslavila u fudbalu i rukometu. Tako da ćemo ta dva sporta posebno izdvojiti od mora ostalih koji su nekada bili aktuelni u ovom mestu.

Fudbal

Fudbalski klub Crvenka formiran je 1919. godine pod imenom CSK Červenka i pod tim imenom se takmičio do 1945. godine kada je dobio novi naziv FK Spartakus i bio uglavnom radnički klub.

S obzirom da je želja seoske omladine da imaju svoj klub, bila ogromna i da u već postojećem za njih nije bilo mesta, formiran je seoski klub pod nazivom FK Jedinstvo. Ovaj klub, postojao je od 1960. do 1962. godine. Te 1962. godine ova dva kluba spojena su u jedan pod nazivom FK Crvenka.

Od tada, klub se veoma brzo razvija i napreduje iz godine u godinu. Najveći i najinteresantniji uspeh ovog kluba jeste kada je 19. jula 1970. godine postao član Prve Savezne lige Jugoslavije. Bio je to neverovatan uspeh za klub iz jednog malog mesta! Nikada do tada u svetu nije zabeleženo da jedan seoski klub postigne takav uspeh.

Crvenka u prvoj ligi
Jovović Momčilo u duelu, Crvenka ’70. /privatna arhiva/

Rukomet

Klub je osnovan 1953. godine kao sekcija pri Društvu za telesno vaspitanje. U to vreme igrao se veliki rukomet na fudbalskim terenima, ali vrlo brzo se prešlo na igranje današnjeg rukometa. Vrlo brzo se razvijao u svakom smislu. Iz godine u godinu je sve više napredovao. 1965. godine postaje član Prve Savezne lige Jugoslavije.

Rukomet Crvenke je predstavljao sinonim i za kvalitet i za čudo male sredine sa ogromnim sportskim rezultatima. Klub postaje prvak Jugoslavije 1969. godine i dva puta pobednik Kupa 1967. i 1988.

Sa ponosom se ističe veliki broj igrača iz ovog kluba koji su bili članovi reprezentacije Jugoslavije. Njih nekoliko su i osvajači olimpijskih, evropskih i svetskih medalja…

Najvažnija činjenica o RK Crvenka je ta da je ovo klub koji je najduže bio član Prve savezne lige jedne države, skoro četrdeset godina.

Najveći uspesi RK Crvenka:

  • 1965. – Ulazak u I ligu
  • 1967. – Osvajači Nacionalnog kupa
  • 1969. – Šampioni Jugoslavije
  • 1988. – Osvajači Nacionalnog kupa
Ilustracija / Foto: pixabay.com

Kada govorimo o sportskim aktivnostima van klupskog-granskog takmičenja, Crvenka je bila poznata i kao ozbiljan učesnik i organizator raznih sportskih manifestacija kao što su turniri u malom fudbalu koji imaju veoma dugu tradiciju i održavaju se od 1960. godine do danas.

Učenici crvenačkih škola, i srednjih i osnovnih redovno su učestvovali na školskim olimpijskim igrama i uvek se vraćali sa medaljama. Takođe i radnici, na radničkim olimpijadama su uvek blistali u predstavljanju svojih radnih organizacija i donosili pregršt medalja. Crvenačka omladina učestvovala je i u krosevima, uličnim trkama, rolerijadama, prvomajskim paradama, nošenju baklje…

I danas u Crvenki imamo „povratnike“ koji iz čiste ljubavi nastavljaju sportsku tradiciju, gradeći nove nade i nove igrače koji će biti večni ambasadori crvenačke škole sporta u svetu. Hvala im na ljubavi prema sportu i Crvenki, ljubavi prema sebi.