VRBAS – Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, dođi i daj krv danas!

595

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni krst Vrbas obeležava sutra, SREDA, u 16 časova, podelom promotivnog materijala u centru Vrbasa. To je jedna od aktivnosti u okviru obeležavanja ovog datuma.

Ilustracija / Foto: M. V.

U okviru ovog obeležavanja organizovane su tri akcije dobrovoljnog davanja krvi – u Kucuri, Savinom Selu i Vrbasu, kao i druženje dobrovoljnih davalaca iz Savinog Sela.

Slogan ovogodišnje akcije  je – DAJ KRV I UČINI SVET ZDRAVIJIM MESTOM.

Potreba za bezbednom krvlju je univerzalna, međutim pristup bezbednoj krvi još uvek je privilegija pojedinih zemalja. Dovoljne rezerve bezbedne krvi mogu biti obezbeđene samo putem redovnih davanja krvi dobrovoljnih, neplaćenih davalaca.Zato je Skupština SZO još 2005. godine odredila poseban dan zahvalnosti davaocima krvi i dan kad treba ohrabriti još ljudi da dobrovoljno daju krv.

Taj dan je prilika da se zahvalimo davaocima krvi, ali i dan za podizanje svesti o globalnoj potrebi za bezbednom krvi i ukazivanjem na to kako svako može da doprinese toj potrebi. Dan i tema su takođe i poziv na akciju vladama, nacionalnim zdravstvenim sistemima i ovlašćenim transfuziološkim službama da obezbede odgovarajuća sredstva i stave na mesto sisteme i infrastrukturte za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih i nenagrađenih davalaca, da obezbede kvalitetnu brigu o davaocima, da promovišu i sprovode prikladnu kliničku upotrebu krvi i da uspostave sisteme za nadzor i praćenje celog lanca transfuzije krvi.

Ilustracija / Foto: pixabay.com