KULA – Koji je razlog ponovnog propadanja behatona u Kramerovoj ulici?

1744

U prethodnom tekstu smo već pisali o ponovnom propadanju behatona u Kramerovoj ulici, kod mosta, tačnije ispred Kulske pekare. Ovim povodom obratili smo se nadležnim organima kako bismo dobili odgovor na neka od pitanja vezana za prethodne rekonstrukcije ove ulice.

Ulica Josipa Kramera u Kuli, deo od M.Tita ka mostu, godinama je čekao na svoju obnovu, pre svega zbog lošeg stanja trotoara. Konačno, 4. jula 2016. godine, kompanija Terax niskogradnja iz Subotice započela je radove na ovom delu ulice. Vrednost ove investicije bila je oko 60 miliona dinara.

Radovi su završeni polovinom decembra 2016. godine, a obuhvatali su:

  • rekonstrukciju trotoara i kolovoza
  • fekalnu kanalizaciju sa priključcima
  • Kandelabersku javnu rasvetu
  • vodovodne mreže sa priključcima
  • Atmosfersku kanalizaciju (nepredviđeni radovi)

Svečano otvaranje ulice Josipa Kramera održano je 19. decembra 2016. godine. Ubrzo nakon svečanog otvaranja, ulica je ponovo zatvorena. Razlog ponovnog zatvaranja bio je kada su, tokom zime 2016/17. godine uočeni prvi nedostaci na kolovoznoj konstrukciji u delu od Lenjinove ulice do mosta. Došlo je do oštećenja kolovoza i izvođač je izvršio promenu tla na deonicama puta od Lenjinove ulice do mosta i izvršio je zamenu kolovoznih ploča na kompleznom potezu, tom prilikom stavljene su manje ploče.

Međutim, nakon nekog vremena postali su očigledni ponovni nedostaci na putu i u februaru 2018. godine urađeno je ispitivanje podloge kako bi se utvrdio uzrok propadanja kolovoza. Popravka je izvršena u aprilu 2018. godine, takođe u više navrata je vršena popravka ispred objekta Kulske pekare gde je nakon obilnijih kiša dolazilo do gubitka tla i urušavanja ploča trotoara.

Foto: J. B.

Ponovno zatvaranje ulice opteretilo je saobraćaj i ugrozilo poslovanje preduzetnika. U ulici su i sada evidentni problemi poput zadržavanja vode i otvaranja nekoliko ozbiljnih rupa na putu.

S obzirom da je ovo tema mnogih razgovora naših sugrađana, očekujemo da se što pre nađe pravo rešenje za ovaj dugogodišnji problem. Jedino pitanje koje nam posle svega ovoga ostaje jeste: Gde se danas nalazi stara kaldrma iz Kramerove ulice i kako to da pre ovih rekonstrukcija nisu postojali problemi sa podzemnim vodama?