VRBAS – Gde je OFK Vrbas na velikoj fudbalskoj mapi?

660

Zlatne godine vrbaškog fudbala bile su 80-te prošlog veka, kada su bili stabilan drugoligaš u bivšoj Jugoslaviji. Posle raspada zemlje igrali su u trećem i drugom rangu, gde su se zadržali do 2004. godine. Zbog nedostatka finansijskih sredstava usledio je strmoglavi pad, i pre bankrota bili su poslednji u Vojvođanskoj ligi, ’’Zapad’’.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Na temeljima bivšeg velikana nastao je 2007. godine novi klub OFK Vrbas, koji je počeo da se takmiči u Međuopštinskoj ligi (šesti rang), a od pre sedam godina ponovo su u Vojvođanskoj ligi, Zapad, odnosno reorganizacijom takmičenja, igraju od 2017. u grupi Sever.

Zašto se OFK Vrbas nalazi u zapećku, i već ga dugo nema  na velikoj fudbalskoj mapi, pokušao je da nam pruži odgovor bivši fudbaler i sadašnji čelnik Zoran Ninić.

 Pokušavamo da se vratimo na staze stare slave, ali to ne može preko noći. Idemo korak po korak, i prvo smo se pozabavili infrastrukturom, koju smo podigli na zavidan  nivo. Renovira se klupska zgrada, obavili smo opsežne radove u enterijeru na zameni stolarije, sanira se mokri čvor, svlačionice, kupatila, toaleti. Postavili smo  hiljadu plastičnih stolica i reflektore za večernje treninge. Izvode se opsežni radovi na atletskoj stazi, koja će biti presvučena asfaltom a kasnije, u zavisnosti od prikuljenih sredstava, biće presvučena  tartanom – upoznaje nas sa dinamikom radova Ninić

Naglašava da su imali posetu Nebojše Ivkovića, zaduženog za prijem stadiona ispred FSS. Kad se obave infrastrukturni radovi  i otklone nedostaci, evidentirani od strane komisije, želja je da Vrbas bude domaćin nekog od turnirskih takmičenja mlađih reprezentativnih selekcija. Veliku finansijsku pomoć su dobili od lokalne samouprave, Sekretarijata za sport i omladinu, na čelu sa Vladimirom Batezom.

OFK Vrbas je proteklu sezonu u Vojvođanskoj ligi, Sever, završo u sredini, na osmom mestu sa pozitivnim skorom. Želja je da u dogledno vreme Vrbas dobije srpskoligaša, što bi bio pandam u postojećim okolnostima.

Uspeli smo da zadržimo postojeći igrački kadar, i hoćemo da vratimo naše mlade igrače, koji su svojevremeno pohađali TSC akademiju, a nisu uspeli da se izbore da nastave karijeru u novom superligašu. Oni su po godinama još omladinci, ali postoji ideja da ih odmah gurnemo u prvi tim da se kale i stiču iskustvo – naglašava naš sagovornik i kaže da je tim, koji vodi dve godine Radenko Novović, splet mladosti i iskustva.

Od mlađih kategorija imaju dve selekcije pionira i kadeta koji se takmiče Područnim ligama Subotice. Imali bi brojniji omladinski pogon da ne beleže veliki odliv talenata u veće fudbalske sredine.

Ilustracija / Foto: pixabay.com