VRBAS – Umetnica iz Norveške otvara izložbu u Vrbasu

694

Otvaranje izložbe grafika „Šaptaj vremena” Kristine Karlsen, umetnice iz Norveške (rodom iz Srbije), održaće se u utorak 7. jula u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Vrbasa.

Ova izložba predstavlja grafike Kristine Čepkenović Karlsen inspirisane zvukom norveškog džez-muzičara Helge Andreas Norbakken.

Kroz različite životne i umetničke priče potekle iz Srbije i Norveške, ona govori o unutrašnjim svetovima i okolnostima u kojima su nastajali, a koje povezuje postojanost i trajanje u vremenu. Tragovi koje vreme ostavlja tiču se rada u grafici, obuhvaćene nazivom Šaptaj vremena gde je sličnost procesa stvaranja zvuka i štampanja grafike u središtu interesovanja.

Jedan deo radova štampan je na kaligrafskom papiru iz Kine, čime se naglašava još jedna veza između pokreta ruku kroz pisanje kaligrafije i pokreta ruku tokom sviranja. Proces nije nimalo lak, kad se odštampa ne može se izbrisati, isto kao i zvuk koji je odsviran, ne može se povući. Fragmenti kroz vreme, tragovi, istorija…su elementi koji su zastupljeni i predstavljeni u projektu Šaptaj vremena.

Kristina Čepkenović Karlsen rođena je 1976. godine u Lipljanu. Diplomirala na Fakultetu Umetnosti u Prištini 1998. godine na grafičkom odseku. Postdiplomske studije završila je na Fakultetu Umetnosti u Prištini 2000. godine na katedri za grafiku. Samostalno izlagala dvadeset i šest puta i učestvovala na više od sedamdeset kolektivnih izložbi. Dobitnica je više nagrada iz oblasti grafike. Član je ULUS-a, Asocijacije Trondhejmskih umetnika, Asocijacije Norvečkih grafičara,NBK,TBK. Živi i radi u Trondhejmu u Norveškoj.