POTREBNA POMOĆ za malu Unu iz Crvenke

5271

Una je rođena 10. decembra 2018. u bolnici u Somboru, kao zdrava beba. Dobila najbolje ocene, lepo je napredovala, a prema rečima Dragane Statkić Vasiljević, Unine mame, kada je napunila tri meseca dobila je, navodno, upalu pluća i smestili su je u bolnicu u Novi Sad.

Lečili su je tri meseca i niko nije ni sanjao o čemu se, zapravo, radi. Jedne noći je počela jako otežano da diše i poplavela je u licu. Scena koju nijedan roditelj ne želi da vidi, bilo je strašno, mislila sam da odlazi. Cela dežurna ekipa lekara se skupila, intubirali je i prebacili na intenzivnu negu. Moja vesela bebica, odjednom kao da je nestala u nekom svom svetu, gledala u prazno, ni na šta nije reagovala i to je trajalo danima. Intubirana, puna sedativa, prikačena na neke aparate. Niko ništa ne govori. Svet mi se rušio pod nogama, gledala sam je onako lepu, naprednu, nisam mogla da verujem. Nakon mesec dana, saopštili su nam da boluje od SPINALNE ATROFIJE TIP1. Preživela sam šok, smirivali su me, govorili da ima nade, da postoji lek i to mi je malo vratilo nadu, u svom očaju priča Unina mama.

Očekujemo da se vrati kući. Zahvaljujući prijateljima i nekim dobrim ljudima uspeli smo da prilagodimo sobu za nju. Stavili smo klimu, nabavili bolnički dečiji krevetić, potrudila sam se da bude lepo, sama sam krečila i farbala krevet. Lepo je, sve je roze-belo. Kada joj je život tako težak, makar da joj bude što prijatnije, kaže mama Dragana.

Majka male Une dodaje da im sledi nova borba i moli dobre ljude za pomoć. Sada su saznali da im treba agregat i aparat za iskašljavanje koji košta 5000 evra, kao i potrošni materijal koji država ne kupuje niti refundira. Pored toga, predali su papire za aparat za disanje koji RFZO refundira i tu je počela nova agonija zbog korone. Unin povratak kući je nemoguć bez tih aparata i materijala. Aparat još nije stigao, Una je mesecima u bolnici, a šta može da zameni porodičnu toplinu, pita se majka ove male devojčice.

Svi koji žele da pomognu maloj Uni i njenim roditeljima mogu da uplate priloge na račune -dinarski: 340-32438453-15 i devizni: 340-76580637-94 kod ERSTE banke IBAN:RS35340000003243845315 SWIFT CODE: GIBARS22. Primalac je Vladimir Vukanac, Vojvođanska 111a, Crvenka, Srbija.

Izvor: Q media