KULA: Srednja tehnička škola sledeće godine postaće SMART škola

2829

Srednja tehnička škola “Mihajlo Pupin“ iz Kule će sledeće godine postati moderna, tzv „smart“ škola i sa nula potrošnjom električne energije.

Izvor: RTV (Senka Nađ)

Projekat izgradnje „smart škole“ sa svim sistemima za upravljanje energijom iniciran je 2019. godine, a ove godine je planirano kompletiranje projektne dokumentacije i raspisivanje javne nabavke, nakon čega može početi izgradnja ovog centra.

„Mi imamo po projektu izgradnju regionalnog centra koji će vršiti obuku menadžera iz oblasti energetike iz čitavog regiona. U okviru tog projekta zgrada će biti kompletno rekonstruisana i sa nula potrošnje električne energije, a grejanje će biti na toplotne pumpe. Biće zaista jedna savremena škola sa amfiteatrom, poligonima za obavljanje praktične nastave naših đaka, kao i za ljude koji će dolaziti na obuku. Kompletna okolina škole će biti drugačija“, kaže direktorica škole Vera Slijepčević.

Predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić kaže da je strateško opredeljenje Opštine zaštita životne sredine, smanjenje potrošnje električne energije, a ideja je da u budućnosti sve javne ustanove pređu na gas, ili druge energente koji ne zagađuju okolinu.

Kada je reč o energetskoj efikasnosti, opština Kula je već ucrtana na mapi Srbije kao opština u kojoj je podignut prvi vetropark. Prošle, kao i ove godine je u jedan deo objekata ugrađena LED rasveta, kao na primer u sportskoj hali u Crvenki, a sad je jedan projekat prošao u pokrajini vezan za školu u Ruskom Krsturu, gde će se takođe raditi LED rasveta. Pored toga radi se i na projektima vezanim za grejanje.

Po rečima predsednika opštine Kula, projektom je predviđeno da, ako sve bude teklo po planu, novi objekat bi mogao biti gotov u septembru 2021. godine.

Projekat finansira Kancelarija za javna ulaganja, uz podršku Vlade Srbije.

STŠ „Mihajlo Pupin“ Kula / Foto: B. Grbić, fotopres.com

Izvor: RTV