U somborskoj bolnici dolazi do pogoršanja situacije!

5687

U somborskoj Opštoj bolnici "dr Radivoj Simonović" je tokom protekle dve nedelje pregledano 217 pacijenata u respiratornoj ambulanti, a 142 testirano PCR testom, od čega je 71 pacijent bio pozitivan na korona virus. Od pozitivnih na kovid – 19 je 38 pacijenata poslato u samoizolaciju, jer su imali blagu kliničku sliku, dok su ostali primljeni na kovid Odeljenje, jer je njihova klinička slika zahtevala bolničko lečenje

Tokom prethodne nedelje je šest pacijenata upućeno u KCV, a do danas je 3 pacijenta iz KCV vraćeno da u somborskoj bolnici nastavi dalje lečenje. Nadležni u bolnici ističu da je dobar pokazatelj to što je tokom prethodne nedelje sa bolničkog lečenja na kućno, uz mere samoizolacije, otpušteno 12 pacijenata. Međutim, dodaju da nema opuštanja, jer situacija nije na zavidnom nivou.

Na kovid Odeljenju somborske Opšte bolnice dr Radivoj Simonović smešteno je 19 pacijenata, a 16 medicinskih radnika je pozitivno na kovid – 19. Dva pacijenta su na respiratoru, a zaraženi medicinski radinici uglavnom u samoizolaciji.

Na žalost, od juče je još jedan pacijent na respiratoru, a ukupno imamo dva na mehaničkoj ventilaciji. Ostali pacijenti su sa srednje teškom kliničkom slikom. Jedan zdravstveni radnik nam se nalazi na bolničkom lečenju u KCV i dobrog je opšteg stanja. Situacija se menja iz sata u sat, pa i dalje apelujem na sve građane da se pridržavaju nošenja zaštitnih maski, pranja i dezinfikovanja ruku, fizičke i socijalne distance i da čuvaju svoje zdravlje, kao i zdravlje svih oko sebe i medicinskog osoblja, ali i uopšte funkcionisanje zdrastvenog sistema koje je na isteku snage, izjavio je dr Dragan Rastović, vd direktora Opšte bolnice „dr Radivoj Simonović“ Sombor.

U somborskoj kovid ambulatni gužve nema, i ako se povećava broj testiranja i sumnji na slučaj.

Za dve nedelje smo imali četiri pozitivne osobe direktno na serološkom testiranju, međutim taj broj je znatno veći, jer se u bolnici rade PCR testiranja. Takođe imamo povećan broj pacijenata sa definisanom kliničkom slikom, jer smo čak u kovid ambulanti utvrdili jedno pet ili šest pneumonija koje su bile odmah upućene prema somborskoj bolnici, rekao je dr Zdravko Hlodik, načelnik Službe opšte medicine i pomoćnik direktora Doma zdravlja „dr Đorđe Lazić“ Sombor.

Da u Somboru dolazi do pogoršanja situacije sa korona virusom govore i podaci kovid ambulante. U junu mesecu u somborsku bolnicu upućeno je 27 pacijenata, dok je u prvoj polovini jula sa simptomima lakše i teže kliničke slike upućeno njih 72.

Izvor: pixabay.com

 

Izvor: RTV