Veliko interesovanje za e-obaveštenje o PCR testu

1385

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je da vlada veliko interesovanje za elektronsku uslugu koja obaveštava građane o tome da su njihovi rezultati PCR testa na COVID-19 gotovi.

Izvor: Google

Jovanović je u izjavi za agenciju Tanjug precizirao da se za dva dana gotovo pet hiljada građana prijavilo za pomenutu elektronsku uslugu, koja se pruža preko portala eUprava.

U ovoj fazi smo omogućili da se građani prijavljuju za notifikaciju, a za par dana očekujem da ćemo pustiti unapređenu verziju, što će omogućiti da oni koji se testiraju kod lekara ostave i svoj imejl ili broj mobilnog telefona, preko kojih će biti obavešteni kada test bude završen, rekao je on.

Prema njegovim rečima, prijavljivanje za ovu uslugu je preko dva-tri klika na portalu eUprave, odnosno na adresi euprava.gov.rs, gde se unose JMBG i imejl adresa, a opciono i broj mobilnog telefona.

Mnogi građani nisu znali da li su im gotovi rezultati PCR testa, odlazili su do ambulante, a sada na jednostavan način, nakon prijave na ovu notifikaciju, dobijaju imejl onog momenta kada je gotov test ili ako žele SMS poruku, objasnio je Jovanović.

Direktor Kancelarije je ukazao na to da poruka ne sadrži podatak o tome da li je rezultat pozitivan ili negativan, već samo da je završen.

Prema njegovim rečima, građani koji žele da elektronskim putem dođu do rezultata svog PCR testa, to mogu da urade preko portala eZdravlje, na adresi e-zdravlje.gov.rs.

Jovanović je objasnio da građani moraju lično da se uloguju pošto su u pitanju poverljivi medicinski podaci, uz napomenu da tu mogu da vide i sadržaj svog PCR testa, odnosno da li su pozitivni ili negativni.

On je potvrdio i da mnoge službe i u okviru Kancelarije za IT i u drugim državnim službama razmišljaju o aplikaciji za praćenje kontakata.

Bitno je, kako je naglasio, da ona bude usklađena sa svom našom zakonskom regulativom, da bude laka za upotrebu, da joj građani veruju i da mogu lako da je koriste.

Kada budemo sigurni da su svi preduslovi ispunjeni, ući ćemo i u implementaciju takve jedne aplikacije, rekao je Jovanović i dodao da će to biti u narednom periodu.