Kulski kafići u borbi sa koronom – Sport Stars & Don’t Panic

2446

O trenutnoj situaciji sa korona virusom i merama zabrane koje najviše utiču na ugostitelje, ovaj put smo pričali sa Goranom Hardijem, vlasnikom kafića “Sport Stars” i Peđom Jankovićem ispred kafića “Don't Panic”.

Naravno da ugostiteljstvo trpi i to možda i najviše pored hotelijera. Što se Kule tiče u nekoliko navrata od početka pandemije imali smo više udara na rad: od skraćivanja radnog vremena do potpunog zatvaranja, šalterske prodaje kafe, pa otvaranja i evo sad ograničenja ponovo: rad unutra do 21h i napolju bašte do 23h, rekao je za naš portal Goran Hardi, vlasnik kafića Sport Stars caffe

Posebno je istakao da sve što se dešava ima uticaj na smanjen kapacitet rada i manjak gostiju, a da su uz to troškovi ostali isti ili su se povećali, a broj radnika je ostao isti. Uz pomoć mera države, uspeli su nekako da održe rad.
Što se konkretno tiče našeg lokala, a koliko vidim i kod kolega, trudimo se da što bolje odreagujemo u ovoj situaci: ispoštovali smo sve što nam je naloženo da uradimo da bi se gosti osećali bezbedno. Urađena je dezinfekcija i dezinsekcija lokala. Svugde su sredstva za dezinfekciju, a osoblje radi  sa maskama ili vizirima, rekao je Hardi.
Što se tiče gostiju, rekao je da je na njima da li će poštovati mere, one su istanute i stalno se upozoravaju gosti. U zadnje vreme sve više poštuju nošenje maski. Kako se i povećava i strah od zaraze, svi radimo na tome da rizik bude što manji.
Na pitanje da li će i kako preživeti ovu epidemiju, dobili smo odgovor da bi trebalo i da se svi nadaju kraju ove situacije kao i da ne dođe do još restriktivnijih mera.
Situacija je, kako svi vidimo haotična, sa razlogom jer se svi prvi put srećemo sa ovim, tako da i neki plan ne možemo praviti ali ne možemo ni zatvarati i prestajati živeti. Nadamo se što skorijoj normalizaciji i vraćanju života i rada u normalu kao i pre pandemije, rekao je za kraj Goran Hardi.

Vlasnik kafića Don’t panic, situaciju sa korona virusom podnosi u skladu sa nazivom kafića, tako da vam ovaj intervju prenosimo u celosti:

U kojoj meri ugostiteljstvo trpi zbog trenutne situacije sa virusom?

Ugostiteljstvo trpi do te mere da se grebemo kod konobara za njihov bakšiš da bi mogli da uplatimo pazare.

Koliko vi konkreto osetite to?

Više ništa ne osećamo.

Da li ljudi manje posećuju kafić otkad je aktuelna epidemija korona virusa?

Da, manje posećuju kafić. Trenutno radimo na konceptu u kome bi kafić posećivao goste.

Da li se gosti pridržavaju svih mera?

Svi gosti se pridržavaju svih mera. Iako je u početku savlađivanje tehnike ispijanja kafe kroz masku bilo novost za sve nas, zahvaljujući Youtube kursevima ljudi sad to praktikuju bez većih problema i sa puno manje psovanja nego li ranije.

U slučaju da se neko ne pridržava, da li mu i na koji način sugerišete da se pridržava mera?

Imamo plaćenog pantomimičara koji sve vreme usmerava i pokazuje šta i kako treba. U slučaju da se ne pridržavaju svih mera naš pantomimičar je instruisan da glumi scene iz “Porodičnog blaga” i “Boljeg života” dok gostima ne dosadi.

Kako se borite sa novim merama?

Tako što odlažemo bankrot u nedogled.

Da li kod Vas i Vaših zaposlenih postoji strah od zaraze?

Ne, svo naše osoblje je prošlo kurs preživljavanja u pustinji i prašumi, zatim završilo medicinske fakultete i kurseve ronjenja tako da bez problema obavljaju svoje zadatke pod maskama i u rukavicama.

Da li imate plan o prevazilaženju ove krize?

Imamo. Dostavili smo ga Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji i Ujedinjenim Nacijama ali pošto još uvek nema odgovora rešili smo da sačekamo dronove za transport ljudi najavljene za avgust mesec. Sudeći po objavama na društvenim mrežama sve ide po planu sa potisnicima.

Prema Vašem mišljenju, da li će ugostitelji u kulskoj opštini lako prevazići trenutnu krizu?

Mislimo da pitanje nije da li će lako nego da li će uopšte prevazići.

Krizni štab upravnog odbora kafea “Don’t Panic”