VRBAS – Iz karantina do Svetskog rekorda

10074

Vreme u karantinu neki od naših sugrađana koristili su za učenje novih jezika, spremanje ispita, neki za odmor ili čitanje dobre knjige, a neki za obaranje svetskog rekorda. Jedan od njih je mladi vrbašanin Miodrag Peković koji je uz pomoć svog trenera Veljka Vukićevića, oborio svetski rekord u sklekovima. Kako je započela ova zanimljiva priča, ispričali su nam Miodrag i njegov trener Veljko.

„Sve je počelo pre kraj moje srednje škole kada nam je za nastavnika fizičkog vaspitanja došao profesor Veljko Vukićević. Sećam se da smo na časovima radili testiranja raznih motoričkih sposobnosti i da sam postizao rezultate koji su bili iznad proseka za taj uzrast. Profesoru je to bilo dovoljno da me malo bolje upozna i pozvao me je da se priključim njegovim treninzima, što sam sa zadovoljstvom prihvatio. U početku su to obično bili treninzi mišićne izdržljivosti, razni intezivni intervalni treninzi sa dosta trčanja, preskakanja vijače, kardio vežbi, sa dosta raznih naprednih metoda treninga. Tu se prvi put susrećem sa izazovom Bring Sally Up na vežbi sklekovi (U pitanju je pesma uz koju se radi vežba ali tempom koji diktira sama pesma). Sećam se da sam tada pao na prvih 30 sekundi pesme koja traje 3:30 sekundi.”, počinje svoju priču Miodrag.

„Sam izazov mi se dopao jer pored visokog nivao izdržljivosti zahteva i mentalnu snagu. Sećam se da mi je profesor govorio da je sve u glavi i da ću sigurno uspeti da uradim ako dovoljno jako ubedim svoj um. Moram priznati da mi to i nije bilo baš jasno u tom trenutku.”

„Onda je nastupilo vandredno stanje i policijski čas, pa smo i mi trenirali u skladu sa situacijom. Tada smo vežbe izdržljivosti zamenili sa vežbama snage. Radili smo treninge sa velikim brojevima ponavljanja. Uglavno su to bili sklekovi, propadanja, zgibovi, i u tom periodu uspevam prvi put da uradim celu pesmu iako mi je bio cilj da do kraja leta uspem da uradim samo jednu pesmu.”

Profesor Veljko Vukićević istakao je da mu je bilo zadovoljstvo spremati učenika za nešto ovako veliko.

Lepo je bilo gledati kako neko napreduje iz dana u dan. Veoma mi je drago što je uspeo u svom cilju, jer se naporan rad uvek isplati. Često volim da kažem da sam trening nije neka velika nauka, ali da nam nauka i te kako pomaže da se trenira jače, više i bolje. Za mene kao profesora izazov će biti da u nekom od budućih učenika prepoznam potencijal koji može biti iskorišćen. U međuvremenu dobijamo novo vežbaliste na terenima Pekam u Starom Vrbasu gde smo trenirali.

Miodrag kaže da je uvek sam insistirao da radi pesmu na kraju treninga, jer je osećao da sam sve više i više nepredovao. Nije prošlo puno vremena kada je uspeo da povezem čak tri pesme odjednom što je bio signal svima da se malo više raspitaju o samom izazovu. Tada su saznali da je rekord malo preko 16 minuta i odlučili da će definitivno napasti ovaj svetski rekord. Nastavili su sa trenizima velikog broja ponavljanja.

Jednostavno sam osetio da sam spreman i da sam pomerio neke granice u glavi o kojima sam do tada samo slušao, dodaje Miodrag.

„Dogovorili smo se da par dana odmorim kako bih se koncentrisao za pokušaj obaranja svetskog rekorda. To se i dogodilo, uspeo sam da uradim 150 sklekova tokom celih 5 pesama odjednom ili tih 17 minuta sam radio sklekove sa najpravilnijom formom izvođenja same vežbe. Moram priznati da nekoliko minuta nakon izazova nisam bio svestan šta sam postigao, jer je telo bilo dovedeno do krajnjih granica izdržljivosti.”

Drago mi je da sam uspeo da uradim ovako nešto ekstremno i da sam ovim izazovom pokazao da se naporan rad i samopouzdanje uvek isplati, istakao je Miodrag.

Što se tiče planova za budućnost, Miodrag planira da nastavi da trenira, da završi Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i da nastavi sa džudo karijerom koja je bila prekinuta duži period zbog povrede.

Bio bih lažno skroman kada bih rekao da ne bih voleo da se moj rekord nadje u Ginisovoj knjizi rekorda, istakao je Miodrag Peković