U somborskoj bolnici NEMA novih PCR testiranja na COVID-19 po LIČNOM zahtevu

2644

Manje je testiranih na korona virus, ali broj upućenih prema somborskoj bolnici nije u padu, pokazuju podaci Kovid ambulante u Somboru. Respiratornu ambulantu somborskog Doma zdravlja za sedam dana posetilo je 45 lica, kojima je bio neophodan pregled pod sumnjom na kovid infekciju, a od njih je 23 pacijenta upućeno u somborsku bolnicu radi daljih pregleda i testiranja.

U Somborskoj Opštoj bolnici Dr Radivoj Simonović je tokom vikenda preminulo tri pacijenta od posledica korona virusa, tri su na respiratoru, a trinaestoro pacijenata je na bolničkom lečenju.

Somborska Kovid ambulanta je za sedam dana obavila 143 brza testa, a 23 lica su upućena prema somborskoj bolnici na dalju dijagnostiku.

U odnosu na prethodni period, pre 14 dana zabeleženo je do 10 odsto manje testiranih osoba , ali je zato u prethodnom periodu bio povećan broj upućenih prema bolnici. Možemo zaključiti da je stanje u suštini slično kao i prethodnih sedam do četrnaest dana. Imamo dovoljno opreme i kadra, pa prema tome ko god želi na lični zahtev, testiranja serološka radimo isti dan po uplati, a pacijenti koji imaju medicinske indikacije rade se odmah, rekao je dr Zdravko Hlodik, načelnik Službe opšte medicine i pomoćnik direktora Doma zdravlja „dr Đorđe Lazić“ Sombor.

U Zavodu sa javno zdravlje Sombor ističu da do daljnjeg ne primaju zahteve za PCR test od lica, kojima je neophodan za inostranstvo, niti za nova PCR testiranja na kovid po ličnom zahtevu,a da će svi građani, koji imaju zakazani termin biti ispoštovani.

„Postojeći aparat za PCR test je ograničenih mogućnosti,novi je stigao,a u toku je edukacija zaposlenih za taj medicinski uređaj“,dodaju za RTV u Zavodu za javno zdravlje.

Izvor: RTV