Ljubičasto jezero u Vojvodini – NAJTRAŽENIJA turistička destinacija

19238

Ove godine su se mnogi građani Srbije odlučili za letovanje u svojoj zemlji. Pored brojnih popularnih destinacija, predstavljamo vam jednu koja je ovog leta posebno privukla pažnju turista, a nalazi se svega 46 km od Kule. Jezero neobične boje vode učinilo je ovog leta selo Pačir u opštini Bačka Topola jednom od najtraženijih turističkih destinacija, kojoj hrle gosti ne samo iz cele Srbije već i susedne Mađarske.

izvor: RTV (Aleksa Otašević)

Jezero u Pačiru postalo je ovoga leta „Vojvođansko more“. Napravili su ga žitelji ovoga mesta tako što su u njega sproveli vodu iz 800 metara udaljenog termalnog izvora. Oko njegovih obala uredili su plaže pa je banja postala primamljiva letnja oaza.

Ovo je jedino jezero u Srbiji čija je voda slana. Uz to, ona je i termalna i lekovita. Ali, postoji još nešto po čemu je zaista jedinstvena. Zbog visokog sadržaja joda, broma, litijuma i sumpora, u zavisnosti od doba dana, njena boja se menja od ružičaste do ljubičaste, zbog čega je jezero u Pačiru postalo prava atrakcija.

Jezero egzotične boje, kakva postoje još samo u Indiji, Rusiji, Španiji ili Senegalu, sada u Pačir privlači i staro i mlado. Jedni bi da se leče, drugi da se fotografišu, ali svi se dobro zabavljaju.

Izvor: RTV (Aleksa Otašević)

Želja turista da uživaju u čarima jezera svakodnevno je tolika da bi lako mogli da nadmaše i 2.300 žitelja Pačira, ali ih, zbog poštovanja epidemioloških mera, ovde u isto vreme može biti šest stotina.

Ranije su nam dolazili gosti iz okolnih mesta, a sada stižu iz cele Srbije. Najviše ih je iz Beograda i Novog Sada, ali dolaze i iz Kuršumlije. Stižu i iz Mađarske jer ni tamo nema ni jedno jezero sa ovakvom vodom. Ogromna većina njih je zadovoljna pa nam dolaze često. To je i najbolji dokaz da je ova banja dobra i da im se sviđa ova voda, kaže Oto Nađ iz Mesne zajednice Pačir.

Banja u Pačiru ima i dva zatvorena bazena sa termalnom, lekovitom vodom koji su otvoreni za posetioce 365 dana u godini. Ali, egzotično jezero koje zimi doživljava sudbinu „Panonskog mora“, zbog neobične osobine da menja boju pod zracima sunca, leti vrvi od života jer, kao magnet, mami brojne turiste.

Izvor: RTV