Zagađenje vazduha POVEĆAVA smrtnost od virusa COVID-19

777

Globalno zagađenje vazduha i emisija gasova sa efektom staklene bašte u korelaciji su sa globalnom stopom smrtnosti od kovida-19, navodi se u objavljenom izveštaju Ujedinjenih nacija o uticaju pandemije novog korona virusa na najveće svetske gradove.

izvor: pixabay.com

Tanjug navodi da postoje dokazi o tome da je loš kvalitet vazduha u korelaciji sa višim stopama smrtnosti od kovida-19. U izveštaju se takođe navodi da su zagađenje vazduha i emisija gasova sa efektom staklene bašte značajno opali tokom pandemije.

„Međutim, ono što je dobijeno u ekološkom smislu moglo bi biti privremenog karaktera ako se gradovi ponovo otvore bez politika usmerenih ka sprečavanju zagađenja vazduha i promovisanju smanjenja emisije ugljen-dioksida”, upozorava se u izveštaju.

Kako navodi Tass, generalni sekretar UN Antonio Gutereš u izveštaju je napomenuo da je potrebno slediti principe ekološki prihvatljivog, otpornog i inkluzivnog ekonomskog oporavka.

„Mnogi gradovi izgradili su nove biciklističke staze i pešačke zone, ponovo stavljajući na raspolaganje javni prostor i poboljšavajući mobilnost, bezbednost i kvalitet vazduha”, dodao je Gutereš.

izvor: pixabay.com

Izvor: vojvodina.info