Za ovih 5 stvari NIKAD nemamo vremena

537

Trenutna situacija verovatno je i vama, kao i nama, daleko od idealne. Svi smo imali planove za 2020. godinu koji nam sad izgledaju kao naučna fantastika, a daljnje planiranje smo stopirali jer čak ni najveći stručnjaci sveta ne znaju šta nas još očekuje.

izvor: pixabay.com

To ipak ne znači da ne možete planirati zabavu i opuštanje ovog leta. Izvucite najbolje iz trenutne situacije i ostanite pozitivni. U članku donosimo nekoliko aktivnosti za koje najčešće nemamo vremena ili ih stalno odlažemo.

Kampovanje sa porodicom

Ako vas je ova ideja oduvek privlačila, ali mislili ste da će zahtevati puno vremena za planiranje i pripremu te ponešto odricanja zbog života u šatoru, iznenadiće vas koliko je jednostavno organizovati kampovanje.

izvor: pixabay.com

Počnite pisanje dnevnika

Poznato je da zapisivanje misli pozitivno utiče na naše psihičko zdravlje, ali najčešće nemamo vremena za to. Leto i godišnji odmori pravo su vreme da date šansu pisanju dnevnika.

U poslednjih dvadesetak godina postoje istraživanja o pozitivnim učincima vođenja dnevnika u odrasloj dobi. Prilikom zapisivanja rukom aktivira se leva strana našeg mozga, poznatija i kao ona koja krije kreativnost i osećaje. Kad se ona aktivira, dolazimo do novih informacija i saznanja o sebi, najčešće onih kojih do tad nismo bili svesni.

Ako se odlučite za vođenje dnevnika, preporučuje se da ga pišete rukom i hemijskom olovkom, nikako na računaru ili raznim aplikacijama jer kad pišemo rukom spajamo svoju telesnu i psihičku delatnost ali dopuštamo i pauze u procesu oblikovanja poruke.

Dnevnik vam može pomoći da shvatite gde se trenutno nalazite u životu, ali i kuda želite stići. I to potpuno besplatno.

izvor: pixabay.com

Postanite koktel-majstor

Napravite letnje koktele kod kuće, pozovite prijatelje i uživajte na terasi, balkonu, u dvorištu ili pored prozora. Možda najjednostavniji, a najpopularniji koktel kojim možete iznenaditi prijatelje jeste mojito, kubanski koktel koji je postao planetarno popularan zahvaljujući Ernestu Hemingwayu, kojem je to bio jedan od omiljenih koktela.

Za njega će vam trebati:

6 svežih listova mente
60 ml đusa od limete
20 ml šećernog sirupa (možete ga napraviti mešajući šećer i vodu u jednakim razmerama)
50 ml ruma
malo limunovog praška

Pomešajte sve sastojke, čašu napunite mrvljenim ledom te napunite čašu pićem. Po želji dodajte kriške limete.

izvor: pixabay.com

Redovna vežba

Savetujemo vam da je uvrstite u jutarnju rutinu jer ćete je inače uvek ostavljati po strani i zaboravljati. Osim toga, nema boljeg nego kad dan započnete bez stresa, dobrog raspoloženja i pod naletom energije, što će vam vežbanje omogućiti.

izvor: pixabay.com

Pročitajte barem jednu knjigu

Ostatak godine i obaveze koje vas verojatno očekuju ne ostavljaju puno vremena za čitanje pa izaberite barem jedan naslov po svom ukusu i opustite se.

izvor: pixabay.com

Uz ove aktivnosti vaše leeto biti će ispunjenije, a vaš život sretniji. Stoga je pravo vreme da ih pomalo počnete ubacivati u svoj raspored. I upamtite, najvažnije je da uživate!