Zašto tinejdžerima treba pomoć nakon karantina?

785

Tinejdžeri i mlađa deca u Nemačkoj su u vreme karantina uvedene zbog koronavirusa provodili 75 posto više vremena igrajući digitalne igrice nego u uobičajenim okolnostima, pokazala je zajednička studija jedne nemačke kompanije za zdravstveno osiguranje i naučnika sa medicinskog Univerziteta Hamburg-Eppendorf (UKE).

izvor: pixabay.com

Rezultati istraživanja pokazali su da su u doba karantina deca i tinejdžeri u dobi od 10 do 17 godina provodili mnogo više vremena igrajući digitalne igrice bar jednom nedeljno na svojim tabletima, konzolama, pametnim telefonima ili  računarima nego u uobičajenim životnim okolnostima.

Dok je prosečno vreme što su ga trošili na digitalne igrice tokom radnog dana u septembru 2019. iznosilo u proseku 79 minuta, ta se brojka popela na 139 minuta u aprilu ove godine, otprilike četiri nedelje nakon što su škole zatvorene i pošto su u Nemačkoj uvedene mere ograničenja kretanja.

Studija ukazuje na to da nam je hitno potreban pouzdan i sveobuhvatan mehanizam koji će dovoljno rano skrenuti pozornost javnosti na zavisnost o društvenim mrežama i digitalnim igricama, smatra direktor osiguravajućeg društva DAK-Gesundheit Andreas Storm.

Mišljenja je da bi trebalo provesti anketu koja će identifikovati broj osoba pogođenih ovim problemom te im ponuditi odgovarajuću pomoć. Dodaje da su studijom uz decu bili obuhvaćeni i roditelji iz oko 1200 nemačkih porodica.

Ilustracija / Foto: pixabay.com

Izvor: index.hr