Ove namirnice podižu raspoloženje!

613

Dijetičarka Susie Burrell odlučila je pomoći svima koji su lošijeg raspoloženja. Naime, kako tvrdi, postoji pet namirnica posebno korisnih za energiju.

Izvor: freepik.com

Odlična vest je da je reč o namirnicama koje su deo mediteranske ishrane, koja godinama slovi za najbolji oblik prehrane, a nama je vrlo bliska.

Povrće s maslinovim uljem


Prvo što Susie preporučuje je povrće svih boja s ekstra devičanskim maslinovim uljem.

„Nije bitno je li sirovo, kuvano ili ceđeno, bitno da ga puno jedete. Brokoli, krastavci i šargarepa će vas zasititi pa ih slobodno jedite u većim količinama ako ste na dijeti“, kaže.

Losos

Sledeća stvar na popisu ove dijetetičarke je losos koji sadrži zdrave masti i vitamin D. U lososu se nalaze i omega-3 masne kiseline koje, ne samo da podižu raspoloženje, već i smanjuju krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Susie savetuje da, ako je moguće, svakog drugog dana pojedete 100 grama lososa.

Orašasti plodovi

Orašidi su puni proteina, zdravih masti, selena i vitamina E. Kad god ste loše raspoloženi ili osetite da vam je energija u opadanju, pojedite orašaste plodove, ali ne više od šake dnevno.

Kiselo testo

Iako je hleb od kiselog testa obično skuplji od običnog, Susie ga preporučuje zbog zdravstvenih prednosti koje nosi. Kaže da kiselo testo ima hranjive stvari koje popravljaju raspoloženje i zdravlje creva. Jedenje jedne kriške takvog hleba uz maslac od kikirikija recept je za idealan početak dana.

Banane

Banane su poznate kao voće koje sadrži puno kalijuma i vitamina B, ali imaju i povoljan učinak na podizanje energije.

„Osim tog faktora važnog za mentalno zdravlje, zelene, nezrele banane imaju velik udeo prebiotičkih vlakana koja pomažu u održavanju probave zdravom“, zaključila je.

Izvor: pixabay.com

Izvor: index.hr