Počela sezona ambrozije: Kula u CRVENOJ ZONI!

1563

Ambrozija počinje agresivno da cveta sredinom avgusta i alergeni se ne smiruju do sredine devetog meseca. Samim tim, ova dva meseca predstavljaju pravi pakao za one koji pate od polenskih alergija. Pojaćan svrab i suzenje očiju, kašalj, kijanje i otežano disanje predstavljaju tegobe koje izaziva alergija na ambroziju.

Foto: M. V.

Pojačana koncentracija polena u našoj opštini traje od prošle nedelje i kako kaže Agencija za zaštitu životne sredine taj trend će se nastaviti do 10. septembra.

Koncentracija ambrozije u našoj opštini je 400 polenovih zrna po metru kubnom i time opština Kula spada u crvenu zonu, zonu u kojoj je koncentracija ambrozije u punom zamahu.

Zelena zona obuhvata ona mesta u kojima je koncentracija ambrozije do 30 polenovih zrna po metru kubnom, žuta od 30 do 100, a crvena preko 100 polenovih zrna po metru kubnom.

Na teritoriji opštine Kula ambrozija se svake godine suzbija na poljskim putevima, otresištima poljskih puteva i pružnim prelazima. Ukupna površina na kojoj su se do sada sprovodile mere za suzbijanje ambrozije je 84.000 m2.

S obzirom da je veliki broj ljudi alergičan na ovu biljku koja prouzrokuje velike zdravstvene teškoće, u borbu protiv ambrozije u opštini Kula moraju učestvovati i građani.

Ovim putem apelujemo na sva domaćinstva koja na svom posedu primete biljku ambrozije, da sprovode mere uništavanja i time spreče njeno dalje širenje.

Za one koji su alergični na ambroziju spas bi mogao biti beg u zone gde su manje koncentracije polena. Takođe, osetljive osobe treba da znaju da se ne preporučuje provetravanje prostorija i širenje veša napolju. Preporučuje se nošenje naocara za sunce kako bi se oči zaštitile od polena, kao i presvlačenje posle svake šetnje i pranje kose svaku noć. Posebno se naglašava da ne treba dirati oči i nos.