Kompanija Sigma iz Kule proizvodi tri preparata na bazi natrijum-hipohlorita za dezinfekciju

867

Pod sloganom "Uništite viruse i bakterije za jedan minut" kompanija Sigma iz Kule ponudila je iz svog pogona u Crvenki tri preparata na bazi natrijum-hipohlorita za bezbednu dezinfekciju kompletnog okruženja.

Izvor: pixabay.com
Projekat „Akvalor H“, kako glasi jedinstveni naziv ovih preparata, koji se razlikuju po koncentraciji aktivnog hlora, podržali su u okviru javnog poziva za suzbijanje efekata pandemije kovida 19, Fond za inovacionu delatnost i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
– Početak proizvodnje sredstava za dezinfekciju „akvalor“ poklopio se sa proglašavanjem vanrednog stanja zbog epidemije kovida 19. Širenje virusa ubrzalo je planiranu proizvodnju, koja je umesto u septembru krenula u martu. U pogon i opremu uloženo je 500.000 EUR – rekao je za Novosti marketing menadžer u Sigmi Aleksandar Kolić.
Sigma je kroz maloprodajne lance plasirala preparate aqualor H 200, aqualor H 500 i aqualor H 1000, gde brojčane oznake upućuju na miligramski sadržaj aktivnog hlora u litru vodenog rastvora. Upotrebu preparata sa takvim koncentracijama aktivnog hlora (od 0,02 do 0,1) za prevenciju od kovida 19 preporučili su Svetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti.
– Preparatom s najnižom koncentracijom (200) za samo nekoliko trenutaka dezinfikuju se ruke, kao i bilo koja površina ili predmet koji dolaze u kontakt sa hranom za ljude ili životinje. „Akvalor H 500“ namenjen je za dezinfekciju domaćinstava i okruženja (prostora, površina i inventara) u kojem cirkuliše veliki broj ljudi, kao što su hoteli, restorani, kafići, fitnes i spa centri i frizerski i kozmetički saloni, a takođe može da se koristi i za dezinfekciju ruku – predočio je Kolić.
Sredstvo s najvećom koncentracijom hlora (1.000 mg) primenjuje se za dezinfekciju svih vrsta podova, površina i sanitarija, kako u javnim, tako i u privatnim objektima. Proizvodi „akvalor H“ ponuđeni su u ambalažama od 120 mililitara do pet litara, a uskoro će, najavio je Kolić, rastvor 200 za dezinfekciju ruku biti dostupan i u „džepnom“ pakovanju od 50 mililitara.
– Naši preparati znatno su jeftiniji od sličnih proizvoda u Evropi – istakao je Kolić, koji je naveo da je Sigma tokom vanrednog stanja donirala oko 300.000 litara, a od marta do danas 10 miliona litara ovih dezinfikanata kriznim štabovima, lokalnim samoupravama, zdravstvenim ustanovama, privredi i građanstvu.
Izvor: eKapija.com