Lanina humanitarna štafeta

317

Spinalna mišićna atrofija, tip 1, koju ima i Lana Jovanović, veoma je opaka i smrtonosna bolest za bebe. One nikada ne mogu čak ni da dođu do stadijuma kada samostalno sede. Njima je u kasnijoj fazi potrebna i sonda za hranjenje, aparati za disanje, pa i aparat za kašljanje. Na kraju nastupa totalna paraliza, a beba više ne može ni da se osmehne. Uz pomoć mehaničke ventilacije deca sa ovom bolešću mogu da žive i duže od dve godine, ali zahtevaju stalnu i intenzivnu negu.

Jedini način na koji se može sprečiti dalje napredovanje bolesti jeste terapija u SAD koja košta 2.4 miliona evra i mora se primiti najkasnije do druge godine. Što znači da nam vreme nije baš najbolji saveznik.
Lana Jovanović je deo humane fondacije Budi Human i za nju su pokrenute mnoge akcije (bazari, humane licitacije, koncerti, predstave…) s obzirom da je suma velika, a vreme teče. Sve uplate i donacije su transparentne i proverljive.
Daćemo sve od sebe da se što pre skupe sredstva za to da mala Lana oseti prve korake, i doživi privilegiju koju mi trkači imamo svakim korakom na stazi.
Grupa trkača iz Vrbasa, SU „Sledi me“ iz Sombora i Atletskog kluba „Hajduk Maraton Tim“ iz Kule 30.08.2020. trče štafetni ULTRAMARATON od Sombora do Novog Sada u dužini od 100km, a ujedno će i prodavati svoje kilometre.

Uplatom na žiro račun male Lane Jovanović u sklopu fondacije ili slanjem SMS-a 195 na 3030 učestvujete u akciji SMS za kilometar odnosno kupujete svoj kilometar.

Ovo je tek prva od velikog broja manifestacija koje su uveliko u pripremi. Hvala svim dobrim ljudima koji su nam pomogli (idejama, finansijski i radom) u organizaciji ovog ni malo jednostavnog poduhvata.
Hvala još jednom što imate sluha za jedinu želju svih nas DA LANA ŽIVI.