ODŽACI – Krizni štab doneo NOVE MERE

2047

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Odžaci na sednici održanoj dana 27. avgusta 2020. godine doneo je nove mere u cilju suzbijanja, sprečavanja i gašenja epidemije Covid-19

  1. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (u trgovinskim i drugim objektima javne namene, javnim i drugim ustanovama) kao i na zelenoj pijaci uz poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra.

2. Naređuje se merenje telesne temperature prilikom ulaska u objekte javnih ustanova i javnih preduzeća, kao i postavljanje sredstava za dezinfekciju ruku i dezobarijera ispred ulaza u objekte javnih ustanova i objekata javne namene.

3. Zabranjuje se okupljanje u zatvorenom i na otvorenom prostoru više od 5 (pet) lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere zaštite.

4. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do 5 (pet) lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

5. Zabranjuje se organizovanje svečanosti, proslava, zabavnih, kulturnih, sportskih i drugih manifestacija u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

6. Ograničava se rad ugostiteljskih objekata tako da radno vreme može da otpočne najranije u 07,00 časova a završi najkasnije do 22,00 časa.

7. Ugostiteljski objekti dužni su da prilagode svoj rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova. U delu objekta odnosno pripadajućem prostoru koji je na otvorenom (letnja bašta i sl.) neophodno je voditi računa o držanju fizičke distance između stolova i obezbeđivanju rastojanja od najmanje 1,5 metara između lica.

8. U pekarama, objektima za prodaju i sličnim objektima dozvoljava se prodaja putem šaltera ili usluživanja istovremeno samo jednog kupca.

9. Ograničava se broj osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge na broj kojim se obezbeđuje fizička distanca od najmanje 2 (dva) metra.

10. Nalaže se svim ustanovama, pravnim licima i građanima da se pridržavaju svih propisanih mera koje je donela Vlada Republike Srbije (Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (“Sl. glasnik RS“ br.66/20, 93/20, 94/20, 100/20, 109/20) – delatnost u oblasti trgovine na malo i usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića, preporuka Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ koje se odnose na predškolske ustanove, škole, ponašanje u parkovima, dečijim i sportskim igralištima, izletištima i tokom vežbanja na otvorenom, sport, ugostiteljske objekte, biblioteke, muzej, teretane i fitnes klubove, frizerske salone, kozmetičke salone, pedikir, manikir i masažu, pružanje uslužnih delatnosti u kući ili u stanu i drugo, kao i preporuke drugih državnih organa u vezi sa postupanjem u toku epidemije korona virusa.

11. U javnom prevozu, uključujući i taksi prevoz obavezno je nošenje zaštitnih maski uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

12. U predškolskim ustanovama, ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja obavezna je puna primena preventivnih mera.

13. U cilju zaštite zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, prestaje sa radom otvoreni bazen u Odžacima.

14. U verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda obavezno je sprovođenje svih preventivnih mera zaštite.

15. Nalaže se vršiocima javnih usluga, organima lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji opštine Odžaci, da preduzmu mere za zaštitu zaposlenih i organizuju vršenje usluga građanima u skladu sa Preporukama propisanih od strane Vlade Republike Srbije.

16. Nalaže se pojačano pranje i dezinfekcija javnih prostora, ulica i javnih površina.

17. Preporučuje se upravnicima stambenih zajednica najmanje jednom dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.