Auto-litija od Sivca do Lovćenca – „Ne damo svetinje”

3682

Juče je, na jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, kroz našu opštinu prošla auto-litija u znak podrške SPC i njenim vernicima u Crnoj Gori.

izvor: instagram

Auto-litija krenula je iz Sivca u 17 sati, preko Kule, Savinog Sele, Bačkog Dobrog Polja i Vrbasa, a zborno mesto bilo je u Lovćencu gde je biti upriličen kulturni program. Otac Srđan držao je službu i blagosiljao sve učesnike litije kao i krst.

U auto-litiji učestvovalo je preko 50 vozila i prošla je mirno u svim naseljenim mestima sem u Lovćencu. Tamo su učesnici litije naišli na neprijatnost jer su pojedini lokalni stanovnici kamenovali kraj kolone vozila.

Prema rečima Danila Borovića, u svakom mestu ljudi su ih dočekali pozdravima, izašli su iz kuća, izneli zastave i simbole. On kaže da utisak cele litije nije uspeo da pokvari ovaj događaj na kraju.

To je podrška ne samo Srbima, već i svim vernicima u Crnoj Gori, našoj veri jer tako sutra može i neka druga vera da bude napadnuta i oskrnavljena kao naša. Ovo je područje koje je dosta naseljeno ljudima iz tih krajeva, ljudima koji su ginuli za tu slobodu, zato mi ne smemo ostati nemi na ove događaje ali ne smemo ni reagovati na slične provokacije poput ove u Lovćencu i to govori samo o njihovoj veštačkoj naciji. – rekao je danilo borović za naš portal

Borović je intervju za naš portal završio rečenicom: Svemogući dragi bože podaj da se braća slože. Složi jednu familiju crnu goru i srbiju.

Kako je to sve izgledalo u Kuli, zabeležio je Nikola Borović i možete pogledati OVDE.