ODŽACI – Novi kapaciteti i nove mogućnosti za zapošljavanje Roma

554

Opština Odžaci realizuje Projekat „Novi kapaciteti i nove mogućnosti za zapošljavanje“. Projekat se realizuje u okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji sprovodi Stalna koferencija gradova i opština i koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016.

Program ima za cilj unapređenje i osnaživanje lokalnih zajednica za uključivanje Roma. Opšti cilj Programa je podrška tekućem procesu poboljšanja socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama i sprovođenje prioritetnih strateških mera u Strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u RS za period 2016. do 2025. godine. Opština Odžaci sprovodi ovaj Projekat u partnerstvu sa Udruženjem građana „MR Luna“ iz Bogojeva.

Obuke na radnom mestu će se odvijati u stvarnom radnom okruženju izabranih poslodavaca koje će preuzeti ulogu pružaoca obuka za nezaposlene Rome i Romkinje, kako bi stekli znanja i veštine potrebne za obavljanje poslova na određenom radnom mestu i bili konkurentniji na tržištu rada.

Za obuke na radnom mestu se prijavilo 20 pripadnika romske populacije koji će krenuti na obuku kod izabranih poslodavaca. Na osnovu raspisanog Javnog poziva prijavilo se četiri poslodavca DAISY PRODUKCION koji će obučiti dva pripadnika romske populacije za voditelja informativnog programa, HITRON DOO vršiće obuku za magacionera za koji su se prijavili dva pripadnika romske nacionalnosti, BAŠIĆ INVEST će obučavati deset pripadnika romske populacije za radnika u tekstilnoj proizvodnji i VESNA M&D&V frizerski salon će obučiti šest pripadnica romske populacije. Svi polaznici kursa posle završene obuke će dobiti potvrdu da su završili kurs.